201 Ostatnio edytowany przez Zgrd (2023-04-06 19:25:07)

Ten też dostałem, ale tamto to było coś innego i poza detalami, na które większość ludzi nie zwraca uwagi, naprawdę dobrze przygotowana ściema. Była pełna grafika allegro, łącznie ze stopka i bez wgłębiania się w detale jedyne co było podejrzane to brak imienia i nazwiska.
Dopiero nadawca i link do logowania zdradzały jaka to niespodzianka, lae jak pisałem sporo ludzi na to nie patrzy.

Nie sprawdzałem jak wygląda ichniejsza "strona allegro", bo link zawierał dane adresowe odbiorcy, a potem już nie miałem w co klikać.
Najbardziej zastanawiające jest jedna to znikniecie, bo nic u mnie nie ma ustawionej opcji kasowania bez pytania....... chyba że kochany windows po ostatniej aktualizacji jakieś usprawnienia wprowadził :|

202

Też dostałem ten mail "Zmiany w maju"  dziś o 13:04
I w nim jest "Dzień dobry i moje imię i nazwisko"
Nie muszę się logować, więc ten jest chyba legitny.

203

@Zgrd
Maile nie znikają same z siebie, stałeś się bezpośrednio celem ataku. Czas na zmianę wszystkich haseł i dokładne prześledzenie jak mogło do tego dojść.

@uicr0Bee
Niektóre z moich kont na allegro także otrzymały takie info. To info od allegro, jest OK (pomijając pozycję monopolisty na naszym rynku :P).

204

Ja takie rzeczy wysyłam do niebezpiecznik.pl i/lub do zaufana trzecia strona żeby ostrzegły innych i przeanalizowały te próby ataku.

Atari 65XE, U1MB, Sophia2, AVG Cart, SIO2SD

205

@ccwrc, to raczej nie to, bo widzę inni też to dostali ( https://spolecznosc.allegro.pl/t5/dysku … d-p/551273 ) i na poczcie dalej to jest, tylko zlało się z innymi wiadomościami od allegro i przeoczyłem.

Później się zacząłem zastanawiać czy automatycznie nie zrobiłem shift+del.... człowiek czasami działa z automatu, a po tym ślady nie zostają.
Komp gruntownie przeskanowany i czysto, a najważniejsze hasła mam tylko w głowie.

206

Trochę nierozsądnie. Jeśli w jakimś wypadku stracisz głowę, to przepadną Ci te hasła. ;)

207 Ostatnio edytowany przez JLS (2023-04-07 13:29:03)

Powstała konkurencja dla alledrogo (wszystko.pl). Zobaczymy, czy tak rzeczywiście będzie,  jak zwykle czas wszystko zweryfikuje.

Portal jednak wyłącznie dla firm.

208

@VLX... tak sobie myślę, że wtedy będę miał inne rzeczy na głowie :D

209

VLX napisał/a:

Trochę nierozsądnie. Jeśli w jakimś wypadku stracisz głowę, to przepadną Ci te hasła. ;)

Wtedy jego zmartwieniem będzie, aby mu nie nakapało do środka.

Zawsze mam rację, tylko nikt mnie nie słucha.

210

@Lizard... ooo.... to to :D

211

Oj tam, zależy, co będzie kapało i ile dawało promili... Bądźmy ludźmi, o suchym pysku to i Zombie nie wytrzyma...

Sikor umarł...

212 Ostatnio edytowany przez Zgrd (2023-04-08 17:35:11)

Ja to z gatunku tych mało pijących.... ale czy wtedy to będzie mieć jakiekolwiek znaczenie..... zawsze trzeba się upić ten 2 raz w życiu :D

213

A taki wynik wyszukiwania dostałem dzisiaj, jak szukałem TV 7" do ośmiobitowców.

Post's attachments

allegro.png 32.96 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.

214

Majfrendy i wszystko jasne, a allegro to już nad tą "kuwetą" dawno nie panuje.

215

Wiem że to nie ten temat, ale kojarzy ktoś monitory monochromatyczne(zielone, w ostateczności bursztynowe - byle z krótką poświatą) <9", najlepiej 5,5", ale 7" też ujdzie.

wszystkie trzy strony świata

216

Wiem że to nie ten temat, ale kojarzy ktoś monitory monochromatyczne(zielone, w ostateczności bursztynowe - byle z krótką poświatą) <9", najlepiej 5,5", ale 7" też ujdzie.

217

218

Daj to do "Kupię / Sprzedam / Zamienię pozostałe", bo tu raczej nikt tego nie znajdzie.

219

Ha! Alle mi uwaliło ofertę na obudowy, bo tak! (taka sama niby, choć różne kolory). Kupujących tutaj wysyłam na swoją stronę, bo jak mnie wkurzą - chyba pozamykam wszystkie oferty na tym złodziejskim portalu. Wkrótce oferta na wszystko.pl - tam mnie w razie czego szukajcie.

Sikor umarł...

220

Patrząc na oferty pudełek, allegro woli chyba jedną ogólną aukcję i teksty w stylu "wysyłamy losowe kolory, nie wiesz jaki dostaniesz".

221

Prowizje biorą zajebiście duże, a się czepiają do byle czego. Trzeba rozruszać konkurencyjne portale.

Sikor umarł...

222

Dobra, nie raczyli nawet odpowiedzieć na reklamację z mojej strony. Pewnie w przyszłym tygodniu, lecz może i wcześniej - powoli przenoszę asortyment na wszystko.pl, i tak, liczę się z tym, że sprzedaż będzie dużo mniejsza. Ale póki nie damy szans innym portalom monopolista będzie dyktował warunki. Na allegro zakończyłem wszystkie oferty, w razie czego mam 60 dni na wznowienie, ale mocno się nad tym zastanawiam. Po zrobieniu bilansu (szybkiego, fakt) - wyszło mi, że relatywnie allegro zarabia na wszystkich opłatach na czysto prawie dwa razy tyle co ja (jako firma), a cen nie można podnosić w nieskończoność (a wtedy i tak biorą większą prowizję, bo od wartości), w dodatku praktycznie co miesiąc zmieniają jednostronnie warunki.

Sikor umarł...

223

Brawo.

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

224

Informacyjnie - wrzuciłem na wszystko.pl póki co dwie oferty szablonów - jak byście spojrzeli, czy są widoczne i dali zwrotną informację (za jakiś czas).

Sikor umarł...

225 Ostatnio edytowany przez uicr0Bee (2023-10-25 10:09:37)

Ja widzę, nawet nie mając tam, konta.
Czy tam są tylko ogłoszenia ze stałą ceną? Nie ma licytacji?

<-- Kontakt przez "E-mail" gdyż albowiem moja skrzynka "PW" jest pełna i zaprawdę nie mam czego usunąć.

--== Kup Pan/i dyskietkę http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=18887 ==--