No więc tak. Kupiłem konwerterek, wgrałem firmware w wersji 4.12 iiii.... RTC działa jak złoto :-)
Opiszę w punktach, co zrobiłem:
1. Kupiłem konwerter USB->UART (z chipem CH340).
2. Ściągnąłem źródła programu stm32flash z adresu podanego przez setha i skompilowałem je (samo `make`, bez install).
3. Ustawiłem przełączniki w ACSI2STM jak na zdjęciu. Licząc od złącza ACSI: połączyłem szpilki 2 i 3, pstryczek ustawiłem w górę ("od" złącza).
4. Podpiąłem konwerter do urządzonka: 4. szpilka GND, 5. TX, 6. RX. Konwerter ustawiłem na 3,3V.
5. Podłączyłem ACSI2STM do prądu – trochę mi zeszło, zanim to skumałem – a konwerterek do portu USB.
6. W terminalu wpisałem `stm32flash -w acsi2stm-4.12.ino.bin /dev/ttyUSB0`.
7. Wyświetliło mi się, że się wgrywa, pomigała niebieska lampka i po parunastu sekundach skończyło.
8. Przestawiłem z powrotem przełączniki w ACSI2STM i podłączyłem je do Atari.
9. Włączyłem Atari.
Dzięki, seth. Testuję właśnie wersję 4.12, jak wyjdzie nowsza *stabilna* wersja, to spróbuję podbić.
P.S. Przy okazji dowiedziałem się, że twardych dysków nie wolno używać z TOS-em 1.02! Nie wiem, czy to dotyczy tylko "prawdziwych" dysków (=takich, których obsługa jest po stronie Atari, nie STM32), ale u mnie wszystko działa prawidłowo i teraz się zastanawiam, czy za parę dni, jak już się przywiążę do mojej cudownej konfiguracji i poinstaluję mnóstwo rzeczy, wszystko nagle szlag trafi.
Na Atari-forum ktoś pisał [1], że zainstalowanie odpowiedniej łatki rozwiązuje problem i nie trzeba się martwić, ale nie wiem, czy sterowniki do ACSI2STM takiej łatki już nie mają w procedurach obsługi GEMDRIVE'a. Na wszelki wypadek ściągnąłem sobie EmuTOS, ale zżera tyle pamięci, że teraz nie bardzo jest co uruchomić.
Wymianę kostek zostawiam sobie na czas, kiedy znudzi mi się Atari i nie będzie mi żal, jak pójdzie z dymem ;-)
Czy ktoś miał doświadczenie w pracy z 1.02 + twardzielem?
[1] https://www.atari-forum.com/viewtopic.php?t=21450
---
P.P.S. Jednak RTC dalej nie działa, nawet po podbiciu wersji do 5.0a. Reset zachowuje stan zegara, ale już wyłączenie zasilania nie. Nie mam pojęcia, o co chodzi.
800 XE + CA 2001; Portfolio; 1040 STfm; Lynx II
Psion Organiser II XP, LZ64; Series 3a, 3c, 5mx; Siena; Workabout; HP 95LX, 200LX, 620LX; Amiga 1200; Amstrad NC100, NC200; Game Boy Color
http://palmtop.cosi.com.pl -- nie tylko o Atari Portfolio