Wskrzeszam stary temat, bo – raptem po 9 latach i 9 miesiącach – "się wziąłem" i naprawiłem Atarkę. Teraz wygląda cudnie. Bawię się nią (na razie uruchamiam i klikam po pulpicie ;-)) i jest super.
Co do myszki, okazało się, że to problem z czujnikiem IR przy jednej ośce (nawiasem mówiąc, dość powszechny, jak się poszuka). Poza tym mycha jest sprawna, ale ponieważ nie mam pojęcia, gdzie można kupić pasujący czujniczek (*nie* fototranzystor), to problem rozwiązałem podłączając inną myszkę (nie od Atari) – i działa.
Dla potomności mogę w skrócie opisać, jak coś takiego diagnozować:
Myszka STM-1 ma 4 diody IR (takie przezroczyste, kwadratowe, po dwie przy każdej ośce) i 4 czujniki sparowane z tymi diodami. Taki problem, jak u mnie – przesuwamy w górę, kursor jedzie w górę, przesuwamy w dół, kursor jedzie... też w górę – oznacza, że *jedna* dioda albo czujnik są walnięte. Możemy łatwo sprawdzić, czy to dioda, włączając kamerkę w telefonie i najeżdżając na bebechy myszki podłączonej do komputera: każda z czterech diodek powinna świecić takim niebiesko-fioletowym światłem. Jeżeli wszystkie świecą, to czujnik. Jeżeli jedna nie świeci, to dioda ;-)
Poza tym komputer działa jak złoto. Mam wbudowanego PC-Speeda i twardy dysk Vortex HDPlus – no i tu niestety jest jedyny jak na razie problem: po dwóch dniach zabawy dysk chyba wyzionął ducha. Urządzenie się włącza i ewidentnie coś próbuje działać z napędem (takie "pokrętełko" z boku napędu się obraca w obie strony), ale za chwilę pika dwa razy i lewa dioda na przednim panelu zaczyna mrugać. Włączenie komputera przy włączonym dysku skutkuje tym, że coś tam przez sekundę pomieli i cisza. A GEM uruchamia się bez widocznego twardziela.
W związku z tym kilka prostych pytań:
1. Czy ktoś wie, co znaczy ten komunikat błędu? Znalazłem w Internecie instrukcję serwisową dysku, ale (na ile rozumiem niemiecki) akurat takiego komunikatu nie ma opisanego (są inne). Ponieważ urządzenie jako takie działa, podejrzewam pad napędu – być może wyłączyłem komputer bez parkowania głowicy albo coś podobnego.
2. Czy ktoś ma doświadczenie z podłączeniem karty CF do HDPlusa? (Z tego, co pamiętam, chyba Jacques się kiedyś przymierzał). Nie bardzo wiem, jak taką przelotkę IDE-CF skonfigurować za pomocą zworek (w instrukcji są podane ustawienia dla konkretnych producentów), no i oczywiście karta musiałaby mieć max. 120 MB.
3. Ponieważ bez dysku (i PC-Speeda) padł mój plan skopiowania odpowiedniego softu po kabelku, myślę o kupieniu Goteka (Gotka?). Czy warto w związku z tym wywalić całkowicie sprawną stację dysków, czy może lepiej polować na zewnętrzne urządzonko, podłączane jako napęd B?
4. (To takie pytanie-prośba) Jeżeli odpowiedź na poprzednie pytanie brzmi "nie", czy ktoś mógłby mnie poratować i za cenę nośnika+wysyłki podesłać dyskietkę z jakimś terminalnem dla RS-232 umożliwiającym przesyłanie plików? Komputer ma niestety TOS 1.02 i z pecetowymi dyskietkami nie gada.
Z góry dziękuję :-)
800 XE + CA 2001; Portfolio; 1040 STfm; Lynx II
Psion Organiser II XP, LZ64; Series 3a, 3c, 5mx; Siena; Workabout; HP 95LX, 200LX, 620LX; Amiga 1200; Amstrad NC100, NC200; Game Boy Color
http://palmtop.cosi.com.pl -- nie tylko o Atari Portfolio