Każdy układ ma swoje rejestry specyficzne dla niego. Często, trzeba najpierw przełączyć kartę w tryb zgodności w VGA itp.
EDIT 2023 :)
Tak przy okazji uruchomiłem dzisiaj kartę Tseng zbyt dużą na adapter VME, ale z Panterą działa.
https://i.ebayimg.com/images/g/8d4AAOSw … -l1600.jpg u mnie wygląda ciut inaczej.
Usunąłem z karty wszystkie 3 układy 27C256 z prawej strony z biosem i dwa opisane (u mnie Super VGA ODD i EVEN) VGA Ultra i karta działa z Atari całkowicie prawidłowo, wszak nie są one potrzebne z poziomu ST. Wystarczą tylko ET4000 i DAC.
Karta pozwala jedynie na wyświetlenie 256 kolorów. Zacząłem więc kombinować z układami DAC jakie mi zostały po różnych kartach ISA. Wyprowadzenia wszystkie mają identyczne. Podmieniłem i okazało się, że karta działa ze wszystkimi prawidłowo.
MUSIC TR9C1710 (ten był wsadzony pierwotnie), KDA0476, UM70C171, CIC10476, IMSG171 (taki układ siedzi też w karcie Matrix C32) - te działają wyłacznie do 256 kolorów.
UM70C188 - tryb 32k. (15b) nie czytelny, 64k. (16b) działa.
SC11487 - oba tryby 32k. i 64k. działają prawidłowo.
Wymieniając DAC można zwiększyć możliwości karty.
Ciekawe czy wymiana DAC na karcie Matrix byłaby możliwa, wszak tam są zamknięte sterowniki i mogą być pod konkretny układ.
Było miło :) Do widzenia.