Koledzy,
Odkopuję temat.
Długo się zbierałem do tematu ale na ostatnim Lost Party jeden z interlokutorów wdepnął mi odrobinkę na ambicję stwierdzając ‘a po co, a to trudne, a to nie zadziała’ a ja mu na to – to za rok zobaczysz.
Jak to teraz u mnie wygląda:
- PCB z ABBUC (mam)
- części co się da to nowe (98% mam)
- niezbędne, specjalizowane chipy Atari z płyty dawcy (mam) - jeszcze czeka mnie ich sprawdzenie bo płyta o stanie nieznanym.
- część z powyższych zostanie zastąpiona przez współczesne odpowiedniki:
+ Pokey MAX
+ SRAM zamiast DRAM (ale jak nie kupię gdzieś tanio DRAM to od razu spróbuję z SRAM)
+ Freddie (u Lotharka są dwa i to mnie nieco konfuduje, chyba FreddieCPLD będzie tu OK?)
+ Soghia2 zamiast GTIA
+ 74LS08 z fixem
uruchomienie planuję na oryginalnych, sprawnych - sprawdzonych kościach i ewentualnie potem przesiadka na świeżynki.
- dodatkowo planuje dodać już po uruchomieniu Ultimate, VBXE, może kiedyś Rapidus, ale na początek nie przewiduję.
- klawiatura oryginalna (mam) lub Decent XE (ewentualnie ze stockowymi klawiszami)
- obudowa oryginalna (mam) lub rozważam transparentną z Plexilaser
Mam pytanie i zaraz prośbę - potrzebuję wsparcia z zaprogramowaniem PIC (mam) do TH-II i GAL (mam) do rozszerzenia pamięci - jeśli ktoś osobiście ma takie możliwości lub wie kto może mnie wspomóc, to będę bardzo wdzięczny. Wiem, że moge kupić GAL-a zaprogramowanego "moim" wsadem ale scalaka już mam, więc po co mi kolejny?
Mam obycie z lutownicą, mam za sobą kilka projektów w analog Audio, w cyfrze, konkretnie w Atari, to jak do tej pory instalowałem sobie w oryginalnym 130XE Sophię2 i Ulitmate i śmigają jak ta lala. Sprzęt jest, chęć i wola również - działam.
Pozdrawiam
Inmark
Atari 130XE, Ultimate 1MB, Sophia2
FujiNet Basic by Zaxon, TOMS720 by Zaxon, SIO2SD, 8bitDo
XE Remake - in progress