peterkaczorowski napisał/a:CSYNC = Composite Sync, który powinien być terminowany 75R i tak skonstruowany, aby podłączany terminujący odbiornik przez przewód, który to może razem z tym przewodem wprowadzać zakłócenia (zasilania, antenowe, inne), nie destabilizował sygnału CSYNC co spowoduje zakłóceniem na ekranie.
Ja wiem co to CSYNC, tylko się zastanawiam do czego to może być przydatne. Sygnał CSYNC (w miejscu CVBS) generowały Atari ST bez modulatora TV, bo niektóry monitory RGB (w tym TV z wejściem SCART) potrzebowały złożonej, a nie oddzielnej synchronizacji, ale małe Atari nie generuje sygnału RGB, a wszystkie inne standardy (CVBS, S-Video, Component Video) mają synchronizację "zaszytą" w sobie. Układ, który widać na jednym ze zdjęć @kkrus w miejscu modulatora TV jest mikserem lumy (która ma w sobie synchronizację) i chromy. On generuje sygnał CVBS, a nie CSYNC. Swoją drogą CVBS można z powodzeniem używać jako CSYNC do RGB. Taki układ znajdował się na płycie głównej 800XL i we wnętrzu modulatorów TV w serii XE.
peterkaczorowski napisał/a:Myślę, że jak Ci coś takiego potrzebne, a byś kupił takie małe cudo od KKrysa, to byś wsparł jego pracę i badania.
Troszkę szkoda, że ktoś coś wymyśla, pokazuje, a kilka osób po prostu chce skopiować. No ale dobra.. rozumiem, że dla siebie.
Mam inne spojrzenie na te tematy. Jak sam coś opracuję to to publikuję i cieszę się, kiedy się komuś przyda. Poza tym @kkrys nie opublikował żadnych szczegółów swojego rozwiązania, nie miałem go w rękach, więc trudno tu mówić o skopiowaniu. Potraktowałem to raczej jako wyzwanie, do czego zresztą sam się walnie przyczyniłeś ;) Pozostaje też kwestia czy jest mi to potrzebne - nie, absolutnie nie jest mi to do niczego potrzebne. Retro komputery traktuję jako zabawę i rozrywkę, nie podchodzę do tego zarobkowo.
Tak na marginesie to jest opcja, że mój układ nie zadziała, bo choć na pewno jest to przerzutnik D, to może być albo przerzutnik (flip-flop) albo zatrzask (latch), czyli może być albo aktywowany (zatrzaskiwany) poziomem, albo wyzwalany zboczem. Ja postawiłem na wyzwalanie zboczem. Pozostaje też kwestia dobrania właściwego zegara.
Moja kolekcja: Atari 1040STe (4MB), Atari 1040STfm (4MB, BLiTTER, AT-ONCE+), Atari 800XE (SIMM EXP 1MB), Atari 800XL (RAMBO XL 256kB), Atari 600XL (64kB), Sinclair ZX SPECTRUM+ (48kB), TIMEX Computer 2048 (48kB), Commodore A600 (2MB+4MB, HDD CF 4GB), Commodore C64C.