Kiedyś kolega mi powiedział, że jego kuzyn podłączył pamięć RAM przez zrobioną przez siebie przejściówkę w miejsce dysku twardego i w ten sposób zrobił sobie RAM-dysk. Czy to prawda nie wiem, jednak pomysł wydał mi się ciekawy.
Później zetknąłem się z RAM dyskiem przy WindowsPE, był to jednak na tyle mały dysk, że się w temat nie zagłębiłem.
Niedawno temat RAM-dysku na PC powrócił za sprawą programu ImDisk https://sourceforge.net/projects/imdisk-toolkit/ który pozwala wykorzystać pamięć RAM dostępną w PC do utworzenia RAM-dysków, jak też podpięcia obrazów dysków z których można w ten sposób korzystać.
Program sprawdziłem, wirtualne dyski są bardzo szybkie - np. dobrze się to sprawdza do zapisu video, tworząc dyski należy zostawić wystarczająca ilość pamięci dla innych używanych programów i systemu. Pamięć zajmowana przez wirtualne napędy nie jest widoczna jako zajęta w Menedżerze zadań, jednak program działa prawidłowo. Podobno da się tak skonfigurować, aby zawartość dysku była zapisywana na dysk i z niego odtwarzana, ale tego nie sprawdzałem, jednak mimo wszystko trzeba pamiętać, że odłączenie zasilania czy reset spowoduje utratę zapisanych w RAM-dysku danych. Program działa też z 32 bitowym systemem.
Ciekawe czy dałoby się dodatkowo wykorzystać w ten sposób pamięć karty graficznej...