Ot tak przeglądając wpis na wiki zastanowiły mnie 2 rzeczy:
1) jak naprawdę nazywał się Jack
2) jak nazywali się jego rodzice.
Na wiki jest napisane: cyt. "nazwisko mogło brzmieć: Jacek Trzmiel, Idek Tramielski lub według jeszcze innych – Idek Trzmiel".
Zaprawdę spora dowolność i rozbieżność :> Lecz nazwisko Tramielski śmiało można odrzucić bo takie w ogóle nie występowało w łódzkim ani nigdzie. Nie ma i nie było w Polsce takiego nazwiska. Jacek to też mało mojżeszowe imię, tym bardziej w tradycyjnej żydowskiej rodzinie jaką była rodzina Jack'a. Z tych propozycji zostaje zatem jedynie Idek Trzmiel. Tym bardziej, że syn Jack'a - Leonard, w fotograficznej relacji z wizyty rodziny w Polsce wspomina "Dad, then named Idek Trzmiel, lived here".
Jednak wydaje się, że Idek nie było oficjalnym imieniem Jack'a, mogło to być używane drugie imię albo zdrobnienie.
Pod datą uznawaną za datę urodzin Tramiela 13.XII.1928 w rejestrach figuruje jedynie niejaki Trzmiel Juda.
Nieletni krawiec w łódzkim getcie. Co ciekawe praktycznie nigdy w żadnym wywiadzie nie padła dokładna data urodzin
Tramiela, zawsze powtarzał tylko, że urodził się w Łodzi w roku 1928.
Jedyny raz jaki znalazłem to jakiś wywiad dla niemieckiego magazynu "Data Welt" z marca 1986, gdzie mówi, że
urodził się we wrześniu 1928r. w Łodzi. Skąd więc informacja o urodzeniu 13 grudnia? na EN wiki pojawiła się ona
w marcu 2008r. na podstawie dyskusji do artykułu. Niestety nie widzę śladu po tej dyskusji:> Zaś w źródłach to
figuruje ona dopiero po śmierci Tramiela, na podstawie artykułu DOUGLASa MARTINa w NYT, który być może powstał w oparciu o wiki, więc kółko się zamyka i nic nie wyjaśnia :>
Na cmentarzu w Łodzi jest nagrobek babci (niestety ze strony matki) Tramiela, data śmierci bodaj 1936r. w wieku 47 lat.
Niestety na nagrobku są jedynie imiona owej babci jej ojca i męża. Nie ma nazwisk. W domu mam przetłumaczony
tekst z nagrobka i później go tutaj wrzucę.
Znalazłem również fotki z Łodzi, z osiedla gdzie żyli Tramiele, jednak nie potrafię określić tych miejsc w tym mieście.
Ojcem Jack'a był prawdopodobnie Abram Trzmiel, ur. 1907, zm. 22.XII.1944 w Hannover-Ahlem.
O matce nic nie wiadomo, jedne źródła mówią, że przeżyła Auschwitz-Birkenau inne, że tam miała zginąć,
lecz listy ofiar i więźniów z Auschwitz-Birkenau są niekompletne, zniszczone przez Niemców, a wielu osób
(przewidzianych od razu do likwidacji) w ogóle nigdy nie rejestrowano.
Na szczęście księgi metrykalne (choć nie wiem jakim cudem) zostały przed ustawowym czasem 100 lat, przekazane
z USC Łódź do Archiwum Państwowego i można dość swobodnie je przeglądać, niestety nie zostały jeszcze zeskanowane
a specjalnie dni wolnych na poszukiwania aktu ur. Tramiela nie zamierzam brać ;) ale prędzej czy później
pewnie pojawią się w necie... a wtedy wszystko stanie się jasne ;D
Oczywiście istnieje jeszcze jedna możliwość weryfikacji... kontakt z rodziną Tramielów... niektórzy z Was pewnie
nawet mają z nimi kontakt... ale nie wiem czy ktoś się ośmieli o dawne, rodzinne historie wypytywać...
ps. właśnie wygrzebałem, że w roku 2004 podczas owej wizyty Tramieli w Polsce, jeden z nas był na uroczystościach łódzkich i spotkał się i porozmawiał z Tramielem. Miał też jakieś fotki przekazać Delemu... są one gdzieś dostępne?
http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic … 159#p25159