@DiskDoctor,
Odniosę się do Twojego oryginalnego wątku...
To już omawiałem w innym wątku dotyczącym linii BO2. Oryginalny projekt Atari nie zakładał, że w Atari będzie zainstalowanych wiele dodatkowych rozszerzeń, tak więc kolejne rozszerzenia, które były projektowane dla Atari, ale bez uwzględniania współpracy z innymi rozszerzeniami, wprowadzają na linię tzw. "pasożytniczą pojemność" (ang. parasitic capacitance), która
zakłóca pracę urządzeń.
Sposoby obniżania pasożytniczej pojemności:
- wymiana układów LS na serię F - wyjaśnienie: seria "F" (FAST - skrót od F.airchild A.dvanced S.chottky T.TL) działa do 125Mhz i ma na poziomie technologicznym obniżone wprowadzania pojemności pasożytniczej
tutaj możesz wymienić układy, które są na styku z Sally: w pierwszej kolejności 74LS08 na 74F08, dalej 74LS138 na 74F138 i ewentualnie jeszcze 74LS74 na 74F74
- wymiana PIA na WDC W65C21N6TPG-14 - wyjaśnienie: to jest 100% zgodny układ z PIA, produkowany przez Western Digital Center. Proces technologiczny specyfikuje działanie układu do 14Mhz, co oczywiście realizowane jest również przez technologiczne obniżanie wprowadzania pojemności pasożytniczej
- zmiana Pokey na PokeyMax - wyjaśnienie: nowszy układ i tak samo wprowadza mniejszą pasożytniczą pojemność
- zmiana GTIA na Sophia 2 - wyjaśnienie: to samo jak Pokey ; kontrowersyjne przy włożonym już VBXE
Zamiast powyższych można wkrótce będzie zamienić 74LS08 układem >02/FIXERa (wkrótce w testach i produkcji), który będzie tworzył dodatkowe sygnały BO2, które będzie można górą podłączyć bezpośrednio do PIA, Pokey'a, GTIA
@Pin,
Pisałeś gdzieś o problemie 576CompyShop z SRAM 64K V3. Może tak być jeśli U1MB jest podłączone do O2, a nie BO2. Oryginalnie pamięci są synchronizowane głównym zegarem Atari czyli BO2 - Buffered Phase 2 Clock, który przychodzi w serii XE przez układ Freddie (czasem błędnie oznaczane O2, ale jest tam BO2).
Ja w obecnej konfiguracji również mam podłączony U1MB do O2.
Tryb Compy Shop będę pewnie jeszcze kiedyś testował.
serwus,
Piotr
Atarowiec... inżynier elektroniki, informatyki i automatyki. Programista i przedsiębiorca.