26 Ostatnio edytowany przez darpajdp (2023-05-25 09:19:45)

Kości MT padały w Atari 800XL. W każdym razie kupiłem 3szt A800XL z padniętymi kośćmi pamięci tej firmy.
Moim zdaniem problem padających kości pamięci w atari 8bit związane jest z brakiem twardego resetu i potrzeba wyłączania i włączania zasilania.

1088XEL i inne XL, XE, ST.

27

Ja ostatnio naprawiałem 130XE z 16 takimi scalakami (MT).
Najpierw wytypowałem dwie, które się najbardziej grzały. Wylutowałem, wstawiłem podstawki.
Okazało się, że teraz grzeją się inne dwie :)
No to wylutowałem wszystkie - nie chciało mi się już bawić w dochodzenie po kolei, która jest walnięta.
Padły nagle, wygląda, jakby wszystkie razem.
Wiem - zaraz napiszecie - zasilacz!
Ale właściciel miał ze trzy zasilacze i kilka innych Atari i wszystko ze wszystkim działa, tylko ta jedna zdechła tak nagle.

28 Ostatnio edytowany przez Bluki (2023-05-25 12:20:27)

Kości RAM firmy MT należą do najbardziej awaryjnych, czyli niskiej jakości. To nie znaczy, że zaraz wszystkie się uszkodzą. Jeśli awaryjność dobrych pamięci jest (powiedzmy) na poziomie 1% na 10 lat, to w przypadku gorszych pamięci może to być na poziomie 20%. Jednak te 80% działa bezawaryjnie. Skoro jednak decydujemy się na wymianę RAM-u, to lepiej już to zrobić w całości i wstawić lepsze jakościowo, tym bardziej że RAM-y mają tendencję do uszkodzeń lawinowych.

Jednak w temacie wątku, jak wspomniałem, uszkodzenie pamięci RAM jest mało prawdopodobne.

29

Może każdy ma inne podejście, może każdy ma słuszne pod jakimiś względami:-) Osobiście tylko w jednej Atarce z pamięciami 1-bit wylutowałem wszystkie kości jak leci. Była to Atarka, w której nie wiadomo co było uszkodzone, a uszkodzonych było kilka scalaków, więc wylutowałem wszystkie kości, żeby się upewnić że to nie RAM. W każdym innym przypadku, jeśli dość wyraźnym podejrzeniem był padnięty RAM, to albo była grzejąca się kość i tą dokładnie tylko wymieniałem, albo jak nie wiadomo która, to sobie po kolei robiłem i tylko do momentu znalezienia tej uszkodzonej. Moje zdanie jest takie, że nie dość, że wylutowywanie wszystkiego z płyty to jest kupa niepotrzebnej pracy, to jeszcze istnieje ryzyko uszkodzeń płyty (ścieżek, przelotek) w czasie wylutowywania. Owszem, na niektórych płytach jest bardzo łatwo wylutować scalaki (czasem jest przyjemny stop cyny i dobrej jakości ścieżki), ale czasem jest na prawdę trudno to zrobić (niektóre egzemplarze mają twardszy stop cyny, a do tego nieraz przelotki się trzymają w płycie na słowo honoru, a ścieżki już fabrycznie odłażą od laminatu). Nie ma reguły, każdy egzemplarz Atari ma tą płytę lepszą lub gorszą, więc trzeba rozsądnie po prostu do tego podchodzić - tak uważam. Owszem, również zgadzam się że być może pamięci MT są bardziej awaryjne niż inne, niemniej jednak bawimy się 40-letnim sprzętem a on nadal działa. Mamy Atarki nawet i z takimi pamięciami i one nadal działają. Dlatego nie demonizował bym tego aż tak bardzo. A że coś pada po 40 latach? Czy kogoś to dziwi?

30 Ostatnio edytowany przez marxc (2023-05-25 13:33:47)

@perinoid

Czy kartridż z Salt można wgrać do carta, który jest do kupienia na a-lokalnie o parametrach:
Która wersja Salt będzie najlepsza?

Cartridge dla ATARI XL/XE zgodny z MaxFlash1Mbit (ReadOnly).

Zawiera:
- płytkę PCB z dwoma podstawkami
- programowalną pamięć flash 128kB: SST39SF010A-70-4C-PHE
- programowalny układ sterujący: ATF22LV10CQZ-30PU

Cechy:
- styki pozłacane
- domyślnie całoś zaprogramowana jako: MaxFlash1Mbit
- układ sterujący można przeprogramować dla zgodności z MaxFlash8Mbit-512kB OLD/NEW (należy wtedy użyć osobnej większej pamięci 512kB)
- obsługuje "SpartaDOS X"
- można tworzyć własne zestawy programów gier za pomocą Maxflash Studio

Ktoś z forumowiczów ma na zbyciu MMU do 65 xe :) ?

65 XE, Amiga 500

31 Ostatnio edytowany przez perinoid (2023-05-25 14:21:44)

SALT można wgrać w cokolwiek. Ja nagrałem na SIC, tak na chama bez żadnego menu. I działa. A co do MMU - można bez problemu zaprogramować GAL i będzie działać. Może to zrobić ktokolwiek kto ma programator i czysty GAL. Nie musi być atarowcem ;-)

A co do wersji - ta do serii XL/XE bo starsze pod 400/800 się nie przydadzą.

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

32

@marxc jesteś z Krakowa widzę, odezwij się może do PINokia?

Sikor umarł...

33 Ostatnio edytowany przez piwkooo (2023-05-25 19:18:22)

Witajcie. Polecam to http://www.jammarcade.net/shoestrings-a … am-tester/

Wgrywamy do kostki zamiast romu. Bardzo ułatwia diagnozowanie konkretnej uszkodzonej kostki

34

O... Fajne!

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

35

@perinoid
Jaki model układu Gal nadaje się jako zamiennik dla MMU? Skąd pobrać wsad?

Tu coś się nadaje?
https://lispol.com/oferta/uklady-scalon … ery/palgal

@piwkooo
Super ten rom. Ale to w drugiej kolejności spróbuję. Najpierw tak jak radzicie zajmę się MMU.

65 XE, Amiga 500

36

https://lispol.com/produkty/uklad-scalo … al16v8a-25 powinien być OK. A wsad jest np. tu: http://atari.myftp.org/atari8bit/galmmu/galmmu.html

37

No ten cart to ja wystawiłem :) Pozostało mi masę płytek po prototypach więc teraz pozbywam się tego...

Carty 8kB wsadzamy do MaxFlasha1Mbit a 16kB do S-XEGS (trza zdublować ostatni bank).

Mogę zaprogramować atf16v8

38 Ostatnio edytowany przez Gienek (2023-05-26 08:35:13)

https://www.mouser.pl/c/semiconductors/ … ugh%20Hole

39

@Gienek

Dzięki, jak zdobędę układ to się zgłoszę.

65 XE, Amiga 500

40

marxc napisał/a:

@_tzok_
Przedzwoniłem też A(RD4) z 13(5V) nie ma zwarcia

Bez sensu. Może wcale nie być zwarcia. Wystarczy rezystancja w granicach 2kohm do +5V i już będzie źle. Powinieneś zmierzyć napięcie na RD4. W sprawnym komputerze jest poniżej 0.1V. Jeśli jest max. 0.8V to dobrze. Jeśli 0.8-1.4V to już bardzo podejrzane, a powyżej 1,4V z całą pewnością źle. Jest tu tylko jedna trudność. Niski stan na RD4 jest wymuszany rezystorem 1kohm do masy. Jeśli ten rezystor jest uszkodzony, to wejście MMU pływa i napięcie na nim jest nieznane, czyli może odpowiadać stanowi wysokiemu. Próba zmierzenia go miernikiem nie powiedzie się, bo mierniki mają rezystancję w granicach 1-10Mohm, a rezystancja polaryzująca wejście może mieć wartość gigaomową. Dlatego oprócz napięcia trzeba jeszcze zmierzyć rezystancję między RD4 a masą. Czy jest ten 1kohm.

Ceterum censeo Germaniam esse delendam.

41 Ostatnio edytowany przez Gienek (2023-05-27 21:44:30)

Jeżeli "coś" uruchamia się na komputerku, to można przygotować krótki programik który odczyta coś z adresu 8000 i A000. Jak będzie FF to znaczy że RD4 albo RD5 chce wpiąć cart ducha.

lda $8000
sta 710
lda $A000
sta 712

Jak wyjdzie ramka i tło czarne to jest ram i jest wyzerowany przez OS. Jak będzie biało to FF

42 Ostatnio edytowany przez Gienek (2023-05-27 23:00:20)

Trop z RD4 jest całkiem dobry.
Gdy pod emulatorem spreparowałem cartridge z kodem 53 (Low bank 8 KB cartridge) wypełniony FF-ami (bo tak objawia się gdy RD4 zaskoczy a carta nie ma). To wyskakuje BASIC, potem BYE i test kończy się na kropkach w dwóch rzędach.
Ale bez BASICa system się wiesza. Też tak masz, że po włączeniu z OPTION wiesza się?

EDIT.
Jeżeli BASIC startuje to daj:
POKE 740,192
BYE
i zrób test pamięci

Post's attachments

ghost.car 8.02 kb, liczba pobrań: 9 (od 2023-05-27) 

RD4.png 598 b, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.

43

@Gienek

Próbowałem wczytać QA, ale wywalił błąd zbyt mało pamięci. Pewnie ładuje się do tego niedostępnego obszaru.
Natomiast po POKE, BYE i teście pamięci jest postęp :)

https://zapodaj.net/c4581377ff7fd.jpg.html

Co dokładnie robi to Poke? Wysuwa kartridż?

Z wciśniętym Option wchodzi odrazu do Self Test.

@Simius
Dobry pomysł z pomiarem, muszę zrobić te pomiary, pewnie dopiero pod koniec tygodnia, teraz zarobiony jestem :)

Nie sądziłem, że to hobby mi tyle czasu zajmie, w każdym bądź razie nie na tym etapie.
Ale samo poszukiwanie rozwiązania też jest wciągające.

65 XE, Amiga 500

44 Ostatnio edytowany przez Gienek (2023-05-30 07:58:40)

POKE oszukało SELF TEST. Wartość 192 jest na zdrowym ATARI kiedy to podczas procedury RESET system robi detekcje ile masz pamięci. I teraz tak. Jakbyś miał uszkodzoną pamięć to któryś z kwadracików byłby czerwony. Jak są wszystkie tzn., że coś Ci wisi na zakresie adresowym, gdzie zwykle siedzą carty. Ja bym teraz poszedł w dwie drogi. Jedną to wsadził pustego RAM-CARTa, który to podstawi RAM i lekko ogłupi system. Druga droga, wsadził carta który steruje liniami RD4 i RD5 (carty od Sikora S-XEGS). Taki cart wyłączony ściągnie logiką RD4 i RD5 do masy. I teraz tak, jak nie ściągnie to walnięty MMU. A jak ściągnie to styki carta do czyszczenia.
No możesz też wziąć ode mnie "ATARI Cartridge PCB - Wyprowadzona magistrala" i na chamca drutem zewrzeć RD4 i RD5 do masy.

A czyli emulator ATARI800 ma buga :)

45

Gienek napisał/a:

A czyli emulator ATARI800 ma buga :)

Jest to normalne zachowanie gry nie masz podłączonego żadnego urządzenia lub sam magnetofon (który jako jedyne chyba urządzenie w Atari nie ma własnej logiki jako taki).

Sikor umarł...

46 Ostatnio edytowany przez Gienek (2023-05-30 10:19:46)

A emulator się wiesza :)
Dokładnie:
Zrobienie CAR z kodem 53  ma zaemulować wsadzenie cartridgea ale TYLKO w zakres 8000-9FFFF. Fizycznie to jest RD4=5V RD5=0V. Dla systemu RD4=5V to jest wciąż CART OFF. Więc system powinien, przejść do inicjacji dyskietki potem albo BASIC albo SELF TEST.
Jeżeli RD5=5V to CART ON i robiony jest skok $BFFx (x - najpierw init a potem run). Tymczasem emulator atar800 dla tego typu carta (edit: tylko z RD4=5V) odruchowo skacze do INIT a tam są zera i całość się wiesza.
Po prostu cart RD4=5V jest taki specyficzny, jest, ale nie podlega inicjalizacji. A w atari800 wszystko leci na jedno kopyto.

47

Gienek napisał/a:

A emulator się wiesza :)

Sikor zapewne pisze o zwykłej sytuacji, a nie z podłączonym twoim ghost-cartem ;-)

48

No ja piszę o bugu w Atari800, bo źle interpretuje samotny RD4.

49 Ostatnio edytowany przez Gienek (2023-05-30 18:31:47)

Jeżeli masz techniczne możliwości to odpal któryś z poniższych starterów.
Jeżeli wyskoczy Ci tak jak na obrazku to raczej na pewno RD4 się knoci.

Post's attachments

runselftest.asm 545 b, liczba pobrań: 11 (od 2023-05-30) 

runselftest.atr 528 b, liczba pobrań: 2 (od 2023-05-30) 

runselftest.png 1.32 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

runselftest.xex 25 b, liczba pobrań: 7 (od 2023-05-30) 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.

50 Ostatnio edytowany przez marxc (2023-06-03 22:26:02)

@Gienek po uruchomieniu runselftest jest taki obraz jak piszesz:

https://zapodaj.net/39b986b0d1338.jpg.html

Zmierzyłem napięcie na RD4 jest poniżej 0.1V
Rezystancja między RD4 a GND jest 0.99 kohm

Spróbuję zewrzeć RD4 i RD5 do masy czy wpłynie to na uwolnienie pamięci.

65 XE, Amiga 500