Cześć!
Trochę to trwało ale w końcu udało mi się rozrysować schemat tego co masz w magnetofonie, jest to z całą pewnością Turbo Blizzard, o którym wspominałem wcześniej, schemat tego interfejsu który znajduje się w Twoim magnetofonie pozwoliłem sobie umieścić w dedykowanym systemom turbo wątku: Turbo Tapes, Carts & Hardware. (link uzupełnię jak tylko dodam post we wskazanym wątku)
Ponieważ nie dysponujesz żadnym softem do tego turbo przygotowałem Ci pliki testowe które musisz sobie nagrać na kasetę, np. za pomocą dowolnego komputera i standardowego magnetofonu kasetowego który podłączysz to komputera. Wyjście karty dźwiękowej z komputera (line out) łączysz z wejściem magnetofonu (line in/rec in) i nagrywasz poniższe pliki WAV z poziomem około -3dB do max 0dB, dane dźwiękowe muszą się znaleźć na prawym kanale, mogą być oczywiście nagrane na obu (L+R) ale ważne aby dźwięk był obecny w prawym kanale, to z tego kanału magnetofon Atari czyta dane. Kanał lewy pozostaje do dyspozycji użytkownika.
I teraz linki do plików:
1) gra Dan Strikes Back zapisana w prędkości standardowej 600bps z modulacji FSK.
2) gra Preliminary Monty 16K loader dla Blizzard zapisany w standard + gra zapisana w systemie Blizzard.
Po nagraniu plików na kasetę, obie gry wczytujesz włączając komputer przez wciśnięcie przycisków OPTION+START. Z tym że pozycja nr 2, wczyta początkowo z prędkością standardową loader dla systemu turbo, po czym przełączy magnetofon na tryb turbo i wczyta włąściwą grę zapisaną już w Turbo Blizzard.
Jedna uwaga! Ponieważ nie wiem jakiego sprzętu nagrywającego będziesz używał może zdarzyć się tak że konieczne będzie odwrócenie fazy zapisanych plików, można to zrobić za pomocą chociażby "Audacity" wybierając opcję Invert/Odwróć.
Pliki z grami możesz wygenerować samodzielnie używając chociażby programu Turgen.
EDIT: dodałem link do postu w wątku o systemach turbo, zawierającego schemat tej płytki którą masz w magnetofonie. Mam do Ciebie jednak dwie prośby, bo ze względu na jakość zdjęć musiałem dużo rzeczy zgadywać, w szczególności kolory pasków na rezystorach. Czy mógłbyś zatem wykonać nieco lepsze zdjęcie (np. w trybie makro) które by wyraźniej pokazało kolory pasków na rezystorach? Ew. popatrz jakie są to kolory, bo mi się może tylko wydawać że widzę jakiś kolor.
Kolory które mogą występować:
- czarny
- brązowy
- czerwony
- pomarańczowy
- żółty
- zielony
- niebieski
- fioletowy
- szary
- biały
Druga prośba to abyś odczytał oznaczenie tranzystora (takiego metalowego elementu co ma 3 wyprowadzenia) może być na nim napisane coś w stylu BC107, BC108, BC109 lub coś innego.