Hej wszystkim,
Mam takie dziwne zjawisko.Kiedy włączam Atarynke to pokazuje mi się zielony ekran z napisem ready
Klawiatura działa.
Ultimate 1mb też działa i jak wejde w ustawienia ultimate to normalnie wszystkie
Kolory wyświetla.Co może być nie tak?

2 Ostatnio edytowany przez uicr0Bee (2023-05-09 21:28:35)

Pod spodem możesz mieć otwór do regulacji kolorów. Przy wyłączonym komputerze dopasuj wkrętak, który będzie tam pasował. Później włącz i spróbuj delikatnie przekręcać w lewo lub prawo aż do uzyskania właściwego niebieskiego tła pod READY.

<-- Kontakt przez "E-mail" gdyż albowiem moja skrzynka "PW" jest pełna i zaprawdę nie mam czego usunąć.

--== Kup Pan/i dyskietkę http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=18887 ==--

3 Ostatnio edytowany przez skofrant (2023-05-09 21:33:15)

Model Atari 130xe.
Ok kokarze potencjometr nie ruszałem go to troche nim pokręce.
Trzeba to robić przy włączonej czy wyłaczonej Atarynce?

Dziękuję tak też zrobie.

4 Ostatnio edytowany przez agahes (2023-05-09 21:43:36)

Kolega @skofrant widać chce naprawiać atari hurtowo nie mając do końca o tym pojęcia i nie mając zaplecza pomiarowego....Co chwila nowe pytania. Naprawiłeś chociaż jeden czy liczysz na to, że ktoś Ci w tym pomoże i na dobry handel na portalach aukcyjnych? Nie obraź się ale z boku tak to wygląda.

5

Przyjedź do mnie zapraszam i przekonasz się czy jestem handlarzem czy pasjonatem.
Atarynek nie naprawiałem stąd pytam...

6 Ostatnio edytowany przez agahes (2023-05-09 21:57:38)

Żartowałem :). Miałeś do mnie dzwonić :). Czy nie można na takim forum wprowadzić troszkę humoru? Zawsze wszyscy poważni i napięci....Ja dla jaj sobie teraz dla sprawdzenia siebie zaprojektowałem "freda" w vhdl.

Post's attachments

fred_zajawka.PNG 40.17 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.

7 Ostatnio edytowany przez skofrant (2023-05-09 22:01:24)

Zadzwonie:-) wiesz jak to jest jak się ma rodzine nagłowie ale mam do Ciebie nr na pewno zadzwonie a wcześniej smsa Ci napisze.
Wiem,ze dużo pytań zadaje ale więcej czasu spędziłem przy Commodore Amidze i Atari STE które cały czas używam.
Teraz przyszła pora na moje dwie małe atarynki 130xe i 800xl:-)

Aha na 130xe też nie bootuje sdrive max więc obstawiam uwaloną płytkę mikrokontrolera UNO:-) kupię oryginał.

Oczywiście,że można:-) zawsze jakaś forma relaksu.
Zobacz jednak jak na amatora udało Mi się wylutować układy os i mmu i wlutować podstawki precyzyjne i podłączyć ultimate1mb:-)

8

Przelutowałeś kabel tam gdzie sugerowałem?

9

Oczywiście, że przelutowałem tam gdzie zasugerowałeś i niestety ten sam problem. Obstawiam że płytka jest uszkodzona...Ktoś kiedyś miał podobny problem...Kupie oryginał aby nie mieć z tym problemów.