laoo/ng napisał/a:Kurcze, 2023 rok, robi się takie cuda, a zrobienie pudeł i styropianów jest zbyt skomplikowane.
Pudło:
1. Skład DTP (trywialne)
2. Wykrojnik - na te gabaryty z 1500zł plus/minus (netto)
3. Koszt druku (ok, może być cyfra, aby taniej) - w zależności od ilości
4. Kaszerowanie (skoro druk ma być dobrej jakości), koszt - minimum 2000zł
5. Wykrawanie - zazwyczaj 500zł za ustawienie maszyny i w zależności od ilości kopii, można się czasem dogadać taniej (bez ustawiania) przy sensownej ilości wykroi
6. Magazynowanie - przypominam, że małe one nie są.
Zakładam, że nabywca je sobie sklei sam (reszta złożenia jest trywialna). To teraz, @laoo/ng, powiedz, ile profesjonalnie przygotowanych pudeł weźmiesz, jak je zrobie? Nie liczyłem tu kosztu kartonu, bo w tej chwili go nie znam.
Oczywiście można pójść na łatwiznę i zrobić jak 800XE/ST, czyli jeden lub dwa kolory na sitodruku - będzie dużo taniej. Ale nie będzie odpowiadało oryginałowi.
Styropiany - wymagają formy, komplet to chyba 2 sztuki (trzeba mieć wzór), forma tańsza niż do ABS, ale przypuszczam, że koło 10000 by kosztowała (nie robiłem takich, więc nie wiem). Nie znam też kosztu wdmuchiwania do formy spienionego polistyrenu (styropiany), bo to nieco inna technologia jest niż przy standardowym wtrysku.
Do tego w oryginale miałeś jeszcze małe pudełeczko na akcesoria (zasilacz, kabel antenowy, czasem rozdzielacz antenowy - w zależności od wersji). Ale to już jest trywialne do wykonania, bo bez nadruków (o ile pamiętam).
Pomijam tu folię i instrukcję, którą byłoby najłatwiej zreplikować.
Dziękuję i polecam się na przyszłość. Przy 2000+ pudełek płatnych z góry mogę pomyśleć nad produkcją.
Aha, tańsza alternatywa - druk na plotterze płaskim, laminacja, zrobienie wykroju elektronicznego (tak, jest taka możliwość). Ale wtedy koszt sztuki będzie wysoki - więc ile jesteście w stanie zapłacić za taką replikę? No i od razu mówię, że jak bym się podjął - byłoby zaznaczone, że to "replika", bo potem nie chciałbym zalewu "nówek sztuk prosto z magazynu" na znanym portalu :)
Sikor umarł...