Jesteś pewien, że Twój zasilacz z atarynki się wyrabia prądowo?
Press play on tape...
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » Połaczenie kabla SIO do płytki UNO sdrive max
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jesteś pewien, że Twój zasilacz z atarynki się wyrabia prądowo?
Atarynka działa jak ją właczam.Gry z catridzy śmigają bezproblemowo.
Nie wydaje mi się żeby był problem z zasilaczem...
Możesz jeszcze skorzystać z opcji magnetofonu w Sdrive i spróbować załadować jakiegoś CAS-a z karty. Będziesz słyszał czy coś idzie przez sio.
Atarynka działa jak ją właczam.Gry z catridzy śmigają bezproblemowo.
Nie wydaje mi się żeby był problem z zasilaczem...
To ja dodam jeszcze jeden czynnik - czy SDrive zdąża się zabootować? Jeśli dostaje prąd z komputera to po włączeniu może nie zdążyć. Jak ci wejdzie do Self Testu, wciśnij jeszcze raz Reset i przytrzymaj Option - jeśli mam rację to wtedy SDrive zadziała.
Ooooo kurcze tak nie robiłem.
To tak zrobie:-) dziękuję za rade.
Sytucja wygląda następujaco...
Wgrałem tym razem soft sdrive-max-v12c3 jak zasugerował tu kolega i nadal to samo...
Nie bootuje mi sdrive max...oczywiście plik SDrive.ATR jest też wgrany.
Ok wiec pomyślałem zobaczę rozwiązanie kolegi Perinoida...
Zrobiłem dokładnie jak napisaleś i nadal sdrive max nie bootuje..Czyli teoria zasilacza odpada.
O dziwo ładnie mi pokazuje na wyświetlaczu sdrive max zawartość folderów...wyswietlacz ładnie działa i to jak jestem podłaczony do atari poprzez kabelek SIO.Więc jeśli sdrive wyswietlacz działa i mogę przegladac zawartość kiedy jest podpięte przez SIO do Atarynki to port SIO jest raczej sprawny.
Kabel SIO dobrze polutowany zgodnie z instrukcją...
Ech...obstawiam że ta dziadowska chińska płyta UNO jest walnięta..
Chyba że macie jeszcze jakieś pomysły ?
Próbowałeś wgrać do kompa jakiegoś CAS-a? Wtyk iso sam robiłeś (zaciskałeś konektory)?
Powiedz Mi jak wgrać tego casa do kompa?
Mogę prosić o prostą instrukcje?
Masz jakiś plik .CAS?
Tak mam też pliki CAS na karcie SD w sdrive max
No to włączasz kompa z naciśniętymi Start i Option, usłyszysz charakterystyczny dźwięk. Wybierasz na sdmax tape i wybierasz cas.
Potem wciskasz return i start na sdmax. Wysłałem Ci też pewniaka cas-a na e-mail.
SDRIVE.ATR bootuje się jak jest wybrane D0:, w każdym innym przypadku bootuje się obraz z innej wybranej stacji. Jeśli wybierzesz jakiegokolwiek ATRa do D1: i zrobisz reset (czyli np. klawisz INVERT), to bootuje ten obraz? Jeśli nie to najpewniej masz uszkodzony układ POKEY ew. PIA.
Ja bym jeszcze przedzwonił kabel od sdrive.
Agahes....plik CAD załadował się:-) dzięki Twojej instrukcji..
Czyli kabel SIO sprawny i złacze SIO w atarynce też...
To co jest nie tak że nie bootuje mi to SDrive.ATR?
Pomimo że mam wcisniety plik option kiedy właczam atarynke to przechodzi zawsze do self testu tego zielonego ekranu..
To nie znaczy, że kabel sprawny. Jak widać w stronę do komputera działa, A co w drugą?
Nie trzymaj option przy włączaniu komputera!!!
Ech...ale sam kabel SIO jednak sprawny i dobrze polutowany...może być problem ze złączem SIO w atarynce? Czy jak tu inny kolega zasugerował z jakimś układem?
Ok to jeszcze raz jak zabootować plik SDrive.ATR? Aby mi pokazał soe ten czarny ekran z listą?
A czy to takie trudne przedzwonić kabel miernikiem? SDrive.ATR masz w głównym katalogu karty?
Jakbym miał multimetr to bym tak zrobił uwierz...
Tak SDrive.ATR mam w głównym katalogu karty...a gry i demoscena są w folderach...
Konektory we wtyku lutowałeś czy zaciskałeś na przewodach? Wal do marketu i kup multimetr za dwie dychy. Na przyszłość też Ci się przyda. To tylko koszt czteropaka nie żałuj.
Nie wlutowywałem wtyków tylko od razu kabelki pocynowane wlutowałem do płytki UNo.
Kurcze w niedziele będę miał multimetr to pomierze może faktycznie problem z kabelkiem.
Tylko pytanie dlaczego działają pliki CAS? Skoro może być problem z kablem SIO?
Ja mówię o stykach we wtyku, który wpinacz do kompa. Lutowałeś czy zaciskałeś?
To jest kabelek gotowy u Lotharka zakupiony..nic tam nie ruszslem we wtyczce SIO.
Wysłałem Ci maila:-) i zaraz też coś podeśle Ci na maila.
Agahes..zerknij na swoja pocztę.Podesłalem Ci jak mam to polutowane wszystko.
Dziękuję
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » Połaczenie kabla SIO do płytki UNO sdrive max
Wygenerowano w 0.036 sekund, wykonano 49 zapytań