Cześć!
Właśnie skończyłem kolejny etap laboratorium dotyczący stabilizacji sygnałów zegarowych na płycie Atari.
Temat rozpoczął się gdzieś pod koniec zeszłego roku, kiedy w trybie Rapidusa nie działał mi cartrdige SIDE3.
Znany też jest Wam temat zmiany układu 74LS08 na 74F08.
Nie chcą Was zanudzać, efektem moich prac jest obecnie prototyp, który wkrótce będzie w wersji beta, a następnie wersji produkcyjnej.
Rozwiązanie jest dość proste i nie wymaga dodatkowych skomplikowanych układów PLL odtwarzających sygnał zegarowy.
Tak więc... Kilka dni temu skonsultowałem swój pomysł z Simiusem (dzięki serdeczne z kilka dłuższych konsultacji!), Acidem Makarem i X-Angelem. Trochę też przegadałem temat z kolegą Darkiem ode mnie z PW z elektroniki, tak więc...
Obecny prototyp to płytka, która włożona jest w miejsce 74LS08 i zawiera na sobie... DWA(!) układy 74F08. Pierwszy robi to co poprzednio, natomiast drugi układ generuje cztery dodatkowe kopie BO2, czyli BO2', BO2'', BO2''', BO2''''
W tej chwili w płycie mam wszystkie układu w podstawkach, więc odgiąłem nóżki BO2 na GTIA, Pokey oraz PIA i podłączyłem je kolejno do BO2', BO2'', BO2''' (jedno zostało wolne na zapas).
W tej chwili na oryginalnej magistrali BO2 został Antic+VBXE oraz port cartrdige'a.
Moje Atari Monster XE, na które składa się SRAM, U1MB, VBXE, Rapidus działa teraz z SIDE'em 3.1 bez żadnego problemu.
Kilka dodatkowych informacji jak do tego doszedłem...
Otóż w zeszłym tygodniu złożyłem swoją maszynę i SIDE3.1 całkowicie nie chciał chodzić ani pod 6502C, ani pod 65C816.
SIDE3.1 działał bez Rapidusa lub bez U1MB, mając w obu konfiguracjach włożone VBXE. Razem nie chciały.
Następnym etapem była wymiana 74LS08 na wersję 74F08. Tutaj SIDE3.1 zaczął chodzić pod 6502C.
Następnie wymieniłem Pokey na PokeyMax (po prostu nowszy układ) i SIDE3.1 zaczął się pokazywać w trybie 65C816, ale nie czytał karty SD.
Ostatnim elementem była wymiana GTIA na Sophię 2 (tylko jako zamiennik). Wówczas SIDE3.1 zaczął działać i wczytywać pliki.
Stąd podejrzeniem było zbytnie obciążenie pojemnościowe magistrali. Po przesunięciu układów na kopie BO2 główna magistrala ma mniejszą pojemność i wszystko zaczyna działać.
serwus,
Piotr