1 Ostatnio edytowany przez skofrant (2023-05-04 17:39:27)

Hej
Chyba ja coś poknociłem ale wole was zapytać.
Polutowałem zgodnie z tym schematem przewody od kabelka SIO do płyki UNO..
Zasugerowalem się kolorami czyli np:

Zielony od strony wtyczki SIO to lutujemy od strony płytki UNO w miejscu gdzie jest zielony przewód

Różowy od strony wtyczki SIO to lutujemy od strony płytki UNO w miejscu gdzie jest różowy przewód

Żółty od strony wtyczki SIO to lutujemy od strony płytki UNO w miejscu gdzie jest żółty przewód

Czerwony od strony wtyczki SIO to lutujemy od strony płytki UNO w miejscu gdzie jest czerwony przewód

Mam tą płytkę jak na obrazku poniżej

https://atari8bit.net/wp-content/upload … reonly.png

Czy może musi być tak polutowane jak dla przykładu tego powyższego obrazka:

Zielony od strony wtyczki SIO to lutujemy od strony płytki UNO w miejscu gdzie jest żółty przewód

Różowy od strony wtyczki SIO to lutujemy od strony płytki UNO w miejscu gdzie jest czerwony przewód

Żółty od strony wtyczki SIO to lutujemy od strony płytki UNO w miejscu gdzie jest zielony przewód

Czerwony od strony wtyczki SIO to lutujemy od strony płytki UNO w miejscu gdzie jest różowy przewód

2

Tak ma być jak na obrazku.

3 Ostatnio edytowany przez skofrant (2023-05-04 19:54:10)

przepraszam wiadomość mi się zdublowała

4 Ostatnio edytowany przez skofrant (2023-05-04 19:54:41)

Przepraszam zdublowała mi się wiadomość.

5

Jeszcze raz...Lubię jasne komunikaty....czyli ma być tak:

opcja 2

Zielony od strony wtyczki SIO to lutujemy od strony płytki UNO w miejscu gdzie jest żółty przewód
Różowy od strony wtyczki SIO to lutujemy od strony płytki UNO w miejscu gdzie jest czerwony przewód
Żółty od strony wtyczki SIO to lutujemy od strony płytki UNO w miejscu gdzie jest zielony przewód
Czerwony od strony wtyczki SIO to lutujemy od strony płytki UNO w miejscu gdzie jest różowy przewód

https://atari8bit.net/wp-content/upload … reonly.png

6

żólty - A5
fioletowy - RX
zielony - TX
czerwony 5V
czarny - GND

Jaśniej się już nie da. Jeśli tak nie zadziała to posprawdzaj pod lupą luty na kołkach R3 UNO. Miąłem kilka przypadków zwarć po chińskim lutowaniu na fali.

7

Czyli jednak opcja 1

Zielony od strony wtyczki SIO to lutujemy od strony płytki UNO w miejscu gdzie jest zielony przewód

Różowy od strony wtyczki SIO to lutujemy od strony płytki UNO w miejscu gdzie jest różowy przewód

Żółty od strony wtyczki SIO to lutujemy od strony płytki UNO w miejscu gdzie jest żółty przewód

Czerwony od strony wtyczki SIO to lutujemy od strony płytki UNO w miejscu gdzie jest czerwony przewód

Kurcze mam tak...to muszę luty posprawdzać...ech te chińskie płytki

8

A na wyświetlaczu pliki z karty Ci się pokazują?

9 Ostatnio edytowany przez skofrant (2023-05-04 20:43:17)

Tak bezproblemowo..i mogę też wejść w cfg i zapisać ustawienia...Wchodze np w tape i wyswietlają mi się pliki tak samo jak wejde w D1 tez mam folder z plikami..
Jak sdrive maxx podłaczam do Atari przez port sio to zapala się i wyswietla się te główne menu.
Uruchamiam Atari z wciśniętym przyciskiem options i nie uruchamia mi się przegladarka SDrive.ATR tylko ten test Atari na zielonym tle ech...ręcę Mi już opadają..

10

Jesteś pewien, że gniazdo SIO w Atarce masz sprawne? Masz jakieś inne urządzenie, żeby z nim przetestować komputer?

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

11

Nie mam i w tym problem.
Jest jakiś sposób aby sprawdzić czy gniazdo SIO jest sprawne w atarynce?

12

Coś źle robisz. Jak Ci się pojawi menu sdrive to wybierz na wyświetlaczu D1 oczywiście wcześniej z podpiętym tam jakimś plikiem i trzymając OPTION naciśnij RESET.

13

Coś źle robisz. Jak Ci się pojawi menu sdrive to wybierz na wyświetlaczu D1 oczywiście wcześniej z podpiętym tam jakimś plikiem i trzymając OPTION naciśnij RESET.

14

Ok tak jutro zrobie..jak to nie pomoże to obstawiam,że ten chiński klon UNO jest trzepnięty.
Tu ktoś miał podobny problem co Ja.

http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=19100

Może lepiej kupić wtedy oryginalny ardoino uno rev 3 ale koszt ponad 100zł.

15

Eeee. tam. weź puszkę towotu i ta franca musi działać.

16 Ostatnio edytowany przez skofrant (2023-05-04 21:51:42)

Chyba że ta wersja softu 1.3 jest uszkodzona?
Albo ten plik z pakietu 1.3 SDrive.ATR jest uszkodzony?

https://github.com/kbr-net/sdrive-max/releases

No bo dziwna sytuacja,że nie chce bootować przy naciśniętym przycisku option.

17

Jaki masz wyświetlacz? W razie czego podeślę Ci swoją, która działa.

18 Ostatnio edytowany przez skofrant (2023-05-04 21:58:52)

Wyświetlacz mam ten..zamówiłem go z tego sklepu.

https://sklep.msalamon.pl/produkt/tft-24-dotyk-shield/

A płytkę klon też mam z tego sklepu czyli tą

https://sklep.msalamon.pl/produkt/uno-r … uno-ch340/

Dziękuję to by mogło mi pomóc.

19 Ostatnio edytowany przez agahes (2023-05-04 22:04:24)

Poszukaj tej wersji: sdrive-max-v12c3.zip. Albo podaj na PW e-mail to Ci podeślę, bo przez forum się nie da.

20 Ostatnio edytowany przez skofrant (2023-05-04 22:08:55)

Dziękuję tak jutro zrobie.Wgram tą wersje  sdrive-max-v12c3.zip

Ok na szybko znalazlem.
Kurcze ta wersja nie ma w sobie pliku sdrive.atr

21

Użyj tego co masz. W zasadzie możesz pod tę nazwę podstawić dowolnego bootowalnego ATR-a. Chodzi wyłącznie o sprawdzenie, czy SDrive działa.

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

22

Poszło na e-mail.

23

Tak sobie teraz pomyślałem...może sdrive max u mnie nie działa bo podłączam tylko go przez port SIO do Atari a powinienem jeszcze dodatkowo podłączyć zewnętrzne zasilanie???może w tym jest problem?

Tylko jaki wtedy sens jest zasilanie z wtyczki SIO sdrive max?

24

Zasada jest taka, że zasilasz wyłącznie z jednego źródła - albo SIO, albo zewnętrznie. Nie wolno oba na raz bo spalisz komputer. Mój Max ma zasilanie zewnętrzne (USB).

25

Ok nic innego nie podłaczałem do Sdrive max tylko wyłącznie przez kabelek SIO do atarynki.
No nic wróce z pracy do wgram tą wersje softu co kolega agahes zasugerował.
Jeśli to nie pomoże to zamówie nowa płytkę ardoino uno.