git
DDD HDD / AT Speed C16 / TF536 / SDrive / PAK68/3 / Lynx Multi Card / LDW Super 2000 / XCA12 / SkunkBoard / CosmosEx / SatanDisk / UltraSatan / USB Floppy Drive Emulator / Eiffel / SIO2PC / Crazy Dots / PAM Net
http://260ste.atari.org
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
atari.area forum » Konsole » Obudowy cardridge-a dla A2600/7800, nowe ;)
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
git
W tzw międzyczasie zaprojektowałem płytkę.
O, super, dzięki za udostępnienie tego projektu!
Ostatnio wsiąknąłem w Atari 2600 i chodzi za mną pomysł zrobienia własnego kartridża. Chciałbym zacząć od "sklonowania" 128-in-1, który posiadam (coś takiego: http://www.atarimania.com/game-atari-26 … 17532.html), ale w taki sposób, aby grę dało się wybrać dip switchami, zamiast resetując całą konsolę.
Docelowo chciałbym pójść dalej i zrobić kartridż z kilkoma grami, ale większymi niż 4 KB. Sporo ostatnio czytałem o przełączaniu banków, EPROMach itp. i mam kilka pytań:
- czy mógłbym użyć Twojego projektu jako bazę pod mój?
- rozumiem, że w obecnej postaci projektu jestem w stanie wykonać kartridż z grą 8 KB, 16 KB albo 32 KB, ale tylko jedną?
- czy dobrze kombinuję, że gdyby linie A13 i A14 połączyć nie z GALem, a ze switchami, byłbym w stanie w wykorzystanej kostce pamięci zmieścić 4 gry po 8 KB i móc je przełączać?
Hej
Spoko, możesz śmiało używać tych plików do dowolnych celów.
Co do carta 128-in-1 to możesz właśnie tak zrobić jak piszesz, czyli pierwszych chyba 12 linii adresowych podciągnąć do złącza carta, a pozostałe (które obecnie adresuje licznik) podłączyć pod jakieś dip-switche czy enkoder.
Tylko weź pod uwagę, że musiałbyś wydrukować tabelę z konfiguracją switchów, co przy ilości 128 gier będzie kłopotliwe. Chyba, że zmniejszysz ilość gier do 16 czy 32 to jeszcze jakoś idzie taką tabelkę wydrukować i nakleić na carta.
W obecnej wersji carta możesz wykonać cart z jedną/dwiema grami z danym bankowaniem. Tu jest lista gier i bankowania, jakich potrzebują:
https://www.atariage.com/2600/programmi … _sizes.txt
Czyli na przykład możesz na cart wrzucić Mario oraz Joust z bankowaniem F8 i GAL zaprogramować pod bankowanie F8.
Te gry mają chyba po 4kb czy 8kb więc musisz je powielić, żeby zajęły 32kb. Potem bierzesz jedną taką powieloną grę i drugą i sklejasz w plik do Epromu, który musi mieć 64kb (jeśli Eprom 27C512)
Jeśli chcesz wykonać cart z bankowaniem F4, to musisz dać gry z F4 - to jest oczywiste.
Jeśli byś chciał na tej płytce wykonać cart bez bankowania czyli z grami 2 lub 4kb to są takie wsady do GALA, które pozwalają wrzucić grę niebankowaną. Inaczej musiałbyś zrobić inną płytkę.
Czyli generalnie ja dzielę gry na 2kb, 4kb i z bankowaniem F4, F6 oraz F8.
Pewnie są jakieś inne, ale generalnie te 5 rodzajów pokrywa większość tytułów.
Miałem tez taki cart naszej rodzimej produkcji, gdzie były wszystkie gry. Miał wyświetlacz tytułów i przyciski do wyboru gier.
Nie pamiętam, kto był autorem ale była limitowana ilość tych cartów. Może ktoś tu napisze, bo nie przypomnę sobie, a nie mogę namierzyć w necie. Ale sprzedałem, bo prawie nie bawię się 2600.
Miałem tez taki cart naszej rodzimej produkcji, gdzie były wszystkie gry. Miał wyświetlacz tytułów i przyciski do wyboru gier.
Nie pamiętam, kto był autorem ale była limitowana ilość tych cartów. Może ktoś tu napisze, bo nie przypomnę sobie, a nie mogę namierzyć w necie. Ale sprzedałem, bo prawie nie bawię się 2600.
RJ robił ;) Jest na filmie u Borsuka i Larka jak byłem ;)
Dzięki za odpowiedź, pobawię się w takim razie we wrzucanie kilku gier 8 KB, bo akurat moje ulubione są zwykle takie.
Tylko weź pod uwagę, że musiałbyś wydrukować tabelę z konfiguracją switchów, co przy ilości 128 gier będzie kłopotliwe. Chyba, że zmniejszysz ilość gier do 16 czy 32 to jeszcze jakoś idzie taką tabelkę wydrukować i nakleić na carta.
E tam kłopotliwe :) Widziałem nawet takie carty, chociaż nie na żywo (załącznik).
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Konsole » Obudowy cardridge-a dla A2600/7800, nowe ;)
Wygenerowano w 0.015 sekund, wykonano 56 zapytań