agahes napisał/a:qbahusak napisał/a:Zaczyna się kiełbasa wyborcza. Tanieje paliwo, ok. 15 groszy na tydzień. Będzie sukces nie-rządu? Paliwo po 5 złotych w wakacje?
Zarobili, to teraz mogą dampingować.
A ja się cieszę. Wolę płacić 15gr mniej na stacji za paliwo. Polacy się tak przyzwyczaili do złego, że nawet narzekają jak coś tanieje. Poprzewracało się w dupach z dobrobytu...jak mawiał mój ś.p. dziadzek.
Widać nie rozumiesz co się wokół Ciebie dzieje i o co chodziło z obniżką-podwyżką paliw sprzedawanych przez O. na przełomie 2022 i 2023.
W skrócie - w drugiej połowie 2022 r. zachował się jak najgorszy typ marketu, który najpierw podniósł cenę (albo inaczej mówiąc - nie obniżał jej gdy rynkowo nie było podstaw do dalszego utrzymywania wysokiej ceny). To, że później paliwa zaczęły nieco tanieć wynikało z tego, że wcześniej firma mogła zarobić kokosy na nierynkowo wygórowanych cenach. Zarobić naszym kosztem, a że to moloch kontrolowany przez tzw. "państwo" to możemy się założyć na co ta kasa (Twoja i moja) będzie przeznaczona.
A dlaczego nie zadziałały prawa rynku i konkurencja nie spowodowała spadku cen? Bo wcześniej Twoi ulubieńcy na samej górze załatwili, że firma stała się w Polsce monopolistą. Konkurencji po prostu nie ma.
Jeśli cieszysz się z obniżek spowodowanych tym, że wcześniej byłeś wiele miesięcy dojony, to współczuję takiego braku świadomości o świecie, w którym żyjesz. Ja nie czuję satysfakcji gdy ktoś mnie próbuje wyd...