podlaczyc stacje fdd 3'5 bez kilograma dodatkowego hardwaru jak w xf551 czy innej.
O ile wiem, w XF551 nie trzeba żądnego dodatkowego hardwary podłączać. :F
Z tego co słyszałem, to TOMS-y dały się w jakimś stopniu programować (chyba w Moim Atari były listingi Z80 z programami do TOMS-a), obsługiwały turbo i posiadały pecetowskie napędy, a więc dało się w nie wsadzić inne egzemplarze napędów. Myślę, że dałoby radę podłączyć 3,5".
Firma Toms stanowczo twierdziła, że do ich stacji można włożyć tylko określony model/typ napędu i nie może on być dowolny. Zaprzestanie produkcji tych napędów było przyczyną zamiany modelu 720/710 na mizerne 360, a potem całkowitego zaprzestania produkcji. Przedostatni egzemplarz kupił MItchel, ostatni ja (hej, Adept, wiedziałeś, że masz historyczny egzemplarz Tomsa? kursze, mogłem cenę podbić ;)). Nietoperek próbował wstawić inny napęd, ale o ile wiem, nie udało mu się. Nie słyszałem też na razie, żeby komukolwiek się udało. ZApewne wykonalne jest, pytanie - ile się trzebaby użerać. Ja podziękuję :).
Co do programowalnośco Tomsa, to słusznie zauważyłeś, że jest to "w jakimś stopniu". Miałem na myśli coś, co pozwalałoby na więcej. Prawie każda stacja da się jakoś programować, ale kupa z tym roboty.
Najlepsza pod tym względem byłaby stacyjka z prockiem 6502 (ile ich zostaje po wyciągnięciu pokeyów?), bo każdy koder zna już asembler i nie musiałby się uczyć. Przy daniu jej sensownej ilości pamięci i możliwości ładowania programów z kompa, dałoby to ogromnie możliwości. Turbo? - jakie tylko się chce, bufor ścieżki? - proszę bardzo (XFka nie posiada), bufor ścieżki przy zapisie? - czemu nie (żadna stacja nie posiada), umieszczenie dosu w romie stacji? - pikuś, źródłowki dosów już mamy. Taka stacja to uproszczenie i skrócenie do maksimum wymyślania nowych rozwiązać. Z etapu rozwiązań sprzętowych ala Eniac, przechodzimy do rozwiązań programowych.
SIO2IDE jest jakimś rozwiązaniem, ale czy toto nie ubsługuje tylko atrów? (nie znam się na tym), ja miałem na myśli tradycyjną stację. POza tym, o ile wiem, nie da się go tak łatwo programować.
[ Dodano: 01.12.2004 00:00:00 ]
A tak się ma -1 do upływu dni i wieczną młodość. :mrgreen: