Witam forumowiczów
Z racji takiej, że ostatnio zajmuję się trochę programowaniem epromów UV typu 27c400, 27c800, 27c160 i 27c322 więc korzystamz ekonomicznych programatorów na USB (MiniPro z odpowiednim adapterem), oraz na złącze LPT (starutki z ręcznie wtyrawiamym jednostronnym PCB Willem (bodajże 3) ze zworkami przy przetwornicy DC-DC, który to kuiłem jako używany, również z odpowiednim adapterem). Dlaczego, moża by się zapytać? Praktyka wykazała, że Willem (przez niektórych uważany za kapryśnego) z niektórymi egzemplarzami epromów (programowałem tylko ST-eki i MX-y) radzi sobie lepiej niż MiniPro, w drugą stronę też to działa niestety, więc warto mieć oba.
Kilka dni temu wysiadł mi Willem (zasilanie zwiariowało, a stabilizator napięcia mimo poprawnego działania w idlu w kilka sekund jest taki gorący że jajka można smażyć). W związku z tym chciałbym zakupić takowy programator. Wiem że są na portalach ogłoszeniowych, ale tutaj też warto zapytać. Może któremuś z forumowiczów się w szufladzie kurzy, a byłby w stanie się z nim rozstać za niewielkie pieniądze. Może ktoś z forumowiczów posiada i odstąpi zestaw do samodzielnego złożenia takowego programatora (AVT oferował takie zestawy)?
Posiadam również używany starutki EzoFlash 4v4 (oprogramowanie go wykrywa więc pewnie jest sprawny), jednak nie posiadam stosownego adaptera do zaprogramowania tego typu epromów. Wiem, że na stronie projektu są schematy do samodzielnego wytrawienia i złożenia, jednak jeszcze wytrawianiem się nie zajmowałem. Może ktoś z forumowiczów posiada takowy adapter wraz z dodatkową płytką DC-DC?
Być może, mój aktualnie niepoprawnie działający Willem jest do naprawy? Przyznam że nawet mam pewne podejrzenia co do usterki, ale potrzebowałbym porady osoby z większym doświadczeniem z programatorami tego typu, a nie chciałbym zakładać nowego wątku na elektrodzie ;-).
Pozdr.