26

Ja doszedłem do etapu zainstalowania workbencha, potem wrzuciłem kilka gier, ale te na whdload wymagały ode mnie coraz więcej. Zrobiłem w pięćsetce interfejs ide na kartę cf, zrobiłem kickstart 3.1 z obsługą tego interfejsu ide, zdobyłem płytę w wersji 8A1 żeby dało się 2MB chip zrobić, który też sobie zrobiłem. A whdload dalej działał tylko w niektórych grach. W sumie wystarczyło by już teraz tylko dołożyć fast i by było gites, ale w międzyczasie zdążyłem już przejść mój ulubiony Flashback, do którego w ogóle nie potrzeba mieć whdload, bo gra jest tak zrobiona, że się ją kopiuje po prostu z dyskietek na dysk i już. Inne gry odpalałem z goteka i też było dobrze. Koniec końców Amiga i tak trafiła do kartonów, a ja mam na biurku małe Atari:-)
Będzie i pointa: nie inwestujcie za dużo w Amigę. Odpalcie sobie gierki z goteka i już:-) Szkoda czasu.

27 Ostatnio edytowany przez lopez (2021-02-24 21:56:08)

W sumie to za razem masz rację, ale jej nie masz ;)

- Moja najszybsza obecnie Amiga, to 500 z TF536 i 64mb ram - leży w szafie,
- A1200 leży w szafie

a pod TV mam A600 i Atari130XE z czego Atari jest uruchamiane prawie co drugi dzień, a Amiga co 2gi tydzień :D dla mnie frajda z dodania jakiegoś rozszerzenie bezcenna, tylko Amigowanie w obecnych czasach jest dla mnie za drogie.

@Jer odezwij się na PRIV, podeślę ci Sakurę, podłączysz sobie goteka (pewnie masz) jako stację DF1 do zewnętrznego portu i zainstalujesz co tam będziesz potrzebował z obrazu dyskietki (adf).

@uicr0Bee: karta ma być Fat32 (musisz mieć zainstalowany sterownik fat95) i karta turbo o ile używasz musi być PCMCIA frandly, czyli w większości wypadków jak masz 8MB to trzeba przełączyć na 4MB.

ps. sterownik obsługuje też FAT12, FAT16 więc co wolisz.

28

Dzięki lopez.
Rozszerzenie RAM (to nie jest chyba żadne turbo) jest "pcimcia" friendly, tak zamówiłem onegdaj u strykera, i mam 4MB dostępne zamiast 8MB.
W której klasie uczą instalowania sterownika fat95? ;)

<-- Kontakt przez "E-mail" gdyż albowiem moja skrzynka "PW" jest pełna i zaprawdę nie mam czego usunąć.

--== Kup Pan/i dyskietkę http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=18887 ==--

29

Nie uczą, trzeba samemu ;)

https://aminet.net/package/disk/misc/fat95

30

Jer, może sprawdź w końcu PW ode mnie. Jak jesteś zielony to nie ma sensu bawić się w te poradniki co tu zapodano na ogólnym bo skończysz na etapie "Workbenchowy program do partycjonowania nie widzi karty CF". Zrób to wszystko za pomocą HstWB, potrzebujesz do tego obrazu z tej strony, WinUAE, obrazów dyskietek Workbencha i plik romu z kickstartem, gry sobie możesz też pobrać od razu w wersjach WHDLoad (znajdziesz w necie a jak nie to wal na PW), odpalasz to i tylko wybierasz opcje, autor HstWB wszystko ładnie opisał i nagrał na filmikach na YT. Jak ktoś nie jest aż tak obeznany aby sobie samemu WB3.1 instalować i wszystko dogrywać ręcznie to nie ma lepszej opcji jak HstWB ;)
Co do kwestii przenoszenia plików to działa to tak, że odpalasz WinUAE, ustawiasz podstawowy konfig (Twoja amiga, plik kickstartu odpowiadający tej rzeczywistej), montujesz sobie tą kartę z Twoim WB z karty CF pod HD0: a dowolny folder z partycji pecetowej jako np. HD1: i później jak odpalisz Workbencha przez WinUAE to możesz z tego pecetowego folderu podmapowanego pod HD1 kopiować pliki na HD0 czyli Twoją kartę CF z Workbenchem.

Atari 65XE, U1MB, Sophia2, AVG Cart, SIO2SD

31

Potwierdzam

32

TMK, spoko, czytałem. Kupiłem kartę cf z softem i tyle, dziś powinna wpaść dp paszczkomatu. Nie jest problemem postawić WB na karcie CF czy SD pod Winuae, problem tkwi w szczegółach konfiguracji pcmcia,  PC0: i serial. Już jestem stary i czego się nauczyłem  zapominam jak tylko pies zaszczeka :)

33

jer napisał/a:

i czego się nauczyłem  zapominam jak tylko pies zaszczeka

Wypuść kota, pogoni za psem i nie będzie Ci nad uchem szczekał ;P

Sikor umarł...

34

Nooo, nie jestem aż w takiej konfidencji z jarkiem, żeby mi kota pożyczył.

35

Odkopię dość stary temat może ktoś posiada gotowy obraz karty i chciałby się podzielić do Amigi 600 mam kickstart 3.1 , 1MB pod klapką i zamontowana furia ,.

36

kismet75 - odezwij się do mnie na maila. Mam gdzieś chyba kopię karty 16GB od Furii.

37

x_angel napisał/a:

kismet75 - odezwij się do mnie na maila. Mam gdzieś chyba kopię karty 16GB od Furii.

Ok spoko już pisze