Ekipo, mam pytanie dotyczące płyty procesorowej ze starej wersji Atari 800. Chodzi o wersję jeszcze z prockiem 6502B. Jak wiadomo, procek ten nie ma linii HALT, pin 35 jest niepodłączony (również na płytce wisi w powietrzu) oraz linia R/W jest na pinie 34. Dramatis personae: A800 Dely'ego. W kompie tym padł procek. No niestety, nie przeżył czyszczenia i odmówił dalszej współpracy. Shit happens. Podczas, gdy Dely szuka proca, ja postanowiłem spróbować zastosować Sally zamiast tego 6502B. Różnica między tymi procami to aktywna linia HALT na pinie 35 oraz linia R/W przeniesiona na pin 36. Wyszło, że żeby użyć tego proca muszę na płycie procesorowej zmostkować piny 34 i 36 (trywialne bo pin 36 nie jest do niczego podpięty a pin 34 w Sally nie jest wykorzystywany) oraz trzeba podciągnąć HALT do VCC bo sygnał jest aktywny w stanie niskim. No i zrobiłem tak jak widać na fotce.
Włożyłem sally - i to działa. Ale zastanawia mnie to podciągnięcie HALT do VCC - czy można zostawić jak jest, czyli "na krótko", czy jednak należałoby użyć np. rezystora 1kOhm. Schemat serii XE mówi, że linia HALT łączy wszystkie wykorzystujące je czipy "na krótko" - zakładam, ze Antic trzyma go na poziomie 5V i zmija do masy gdy potrzebuje.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.