Mam taki sobie komputerek edukacyjny na procesorze ATMEL 8052 i poprzez RS-232 łączyć się można z PC.
Tak to 30 lat temu ktoś wymyślił i tak to działa. Opisane w czasopiśmie ELEKTRONIKA DLA WSZYSTKICH
W PC wybieram CMD, mam dostęp do DOSa i jego komend, ustawiam transmisję
MODE COM1: 4800,n,8,1
z PC przesyłam pliki w formacie INTELHEX do komputerka
COPY nazwa pliku COM1
I wszystko działa, transmisja kończy się i następuje powrót do DOSa.
Można wprowadzać następne polecenia.
Ale, jak przesyłam dane INTELHEX z komputerka do PC
COPY COM1 nazwa pliku
to.... transmisja się wykonuje ale PC nie wraca do DOSa, w linii poleceń kursor stale miga jak gdyby PC oczekiwał końca transmisji, etc... etc....
Co pomaga. Muszę wyłączyć (zamknąć) DOSa i odczyt pliku do którego przesłane były dane pojawiają się.
Czyli transmisja zrealizowała się.
Pytanie dla biegłych, dlaczego po zakończeniu transmisji nie sygnalizuje tego DOS PCta, tak jak robi to w wypadku nadawania.
Hm.... może procedura transmisji z komputerka ma jakiś błąd i nie wysyła do PC kodu końca transmisji?
TURGEN 9.3.0 Kolejna wersja multiplatformowego narzędzia do zarządzania obrazami taśm.
SV 2024 WE - program imprezy Już za tydzień odbędzie się zimowa edycja Silly Venture
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury