A przynajmniej tak to pobieżnie wygląda.
Nie testowałem w praktyce ale generuje coś co ma jakąś szansę działania.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Tydzień na oddanie głosu w FUJICUP! Głosowanie potrwa tylko do 22 lutego 2025...
TURGEN 9.3.1 Najnowsza wersja oprogramowania TURGEN wprowadza kilka istotnych ulepszeń.
FujiCup 2024 - głosowanie Wystartowało głosowanie w tegorocznej edycji konkursu FujiCup.
IX. Basque Tournament of Atari 2600 31 stycznia Euskal Retro Association zorganizowało IX. Baskijski Turniej Atari 2600.
Rogul 1.0f Poprawki i nowe funkcje
atari.area forum » Miejsca w sieci » Sztuczna inteligencja zna Atari Basic
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
sc1: niezadeklarowane tablice znakowe
Drugie - nie pamiętam adresów, więc się nie wypowiem.
Choć nie każda SI wie jak wygląda Atari 800XL ; )
A przynajmniej ani ta: https://stablediffusionweb.com/#demo
ani ta: https://www.craiyon.com
Pomimo ewentualnych niedociągnięć w szczegółach, to jeśli są to odpowiedzi mózgu elektronowego na pytanie zadane tekstem ludzkim - i jak rozumiem - są to propozycje niepochodzące z gotowej bazy programów, to jest to nieco przerażające ;).
normail napisał/a:A przynajmniej tak to pobieżnie wygląda.
Nie testowałem w praktyce ale generuje coś co ma jakąś szansę działania.Pomimo ewentualnych niedociągnięć w szczegółach, to jeśli są to odpowiedzi mózgu elektronowego na pytanie zadane tekstem ludzkim - i jak rozumiem - są to propozycje niepochodzące z gotowej bazy programów, to jest to nieco przerażające ;).
Niestety tak wlaśnie jest.
chat.openai.com/chat jakby ktoś chciał przetestować.
Samo pisze skrypty/programy w różnych językach i odpowiada na pytania (również po polsku).
Co jeszcze bardziej niepokojące na propozycje napisania niektórych określonych programów , oświadcza że mi nie pomoże bo takie działania są nieetyczne. Czyli automat ocenia etykę moich działań.
Skynet coraz bliżej i do tego to pewno się za jakiś czas sprowadzi, bo ludzie niezbyt myślą o skutkach długofalowych, że rolę sędziów przejmie SI.
Szybkie podanie danych, szybka analiza i szybki wyrok.
Cholera, tego chyba nawet Zajdel nie przewidział..... chociaż może pominąłem któreś opowiadanie.
Skynet coraz bliżej i do tego to pewno się za jakiś czas sprowadzi, bo ludzie niezbyt myślą o skutkach długofalowych, że rolę sędziów przejmie SI.
Szybkie podanie danych, szybka analiza i szybki wyrok.Cholera, tego chyba nawet Zajdel nie przewidział..... chociaż może pominąłem któreś opowiadanie.
To już w zasadzie jest. Może nie u nas ... ale to już jest rzeczywistość.
Chiny....... trzeba będzie zrobić rimejki wielu filmów zmieniając kraj akcji z usa na chiny.
Czyli natychmiastowe mandaty za przekroczenie prędkości (kto pamięta taki serial SeaQuest i początek 2 sezonu) już stoją za rogiem.
Wracając do basica to on chyba taki bardziej spectrumowy.
Chiny....... trzeba będzie zrobić rimejki wielu filmów zmieniając kraj akcji z usa na chiny.
Czyli natychmiastowe mandaty za przekroczenie prędkości (kto pamięta taki serial SeaQuest i początek 2 sezonu) już stoją za rogiem.Wracając do basica to on chyba taki bardziej spectrumowy.
Cały ten chat GPT jest w fazie testów ... odpowiedzi na niektóre pytania przypominają odpowiedzi polityków (jak mówić żeby nic powiedzieć i jednocześnie nie wyjść na idiotę) . To samo dotyczy pisanych automatycznie programów.
Trudno spodziewać się żeby to już na wczesnym etapie pisało samoistnie programy wolne od błędów.
Ale pokazuje to kierunek w którym zmierzamy.
Czasami nawet coś zadziała:
To deklarowanie tablicy to trochę bez sensu w tym przypadku, ale tylko pokazuje, że to coś na swój sposób kombinuje i "myśli".
Spędziłem nad tym zagadnieniem 2 dni próbując zmusić ChatGPT do napisania programu DEC BIN w Atari basic.
Chat często miksuje Atari Basic z innymi dialektami Basica, zapomina deklarować zmienne tekstowe, używa często małych liter, polskich znaków.
nawet jeśli napiszesz: Napisz w ATARI BASIC program do DEC BIN bez używania spacji w operacjach matematycznych, małych liter i polskich znaków, instrukcji DO, ELSE, END IF, MOD to i tak wyjdzie jakiś gniot. Ostatecznie udało mu się wygenerować DEC BIN które działało prawie dobrze, po bardzo ciężkich bojach (20-30 programów)
To tylko kwestia czasu aż CHAT będzie wymiatać jak w arduino czy innych językach które są bardzo popularne.
Ogólnie z fascynacją przyglądam się jak Chat "kombinuje" z zagadnieniem
To tylko czekać na oficjalny start skynetu......... może i dobrze, bo temu światu odwala coraz mocniej.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Miejsca w sieci » Sztuczna inteligencja zna Atari Basic
Wygenerowano w 0.301 sekund, wykonano 98 zapytań