1 Ostatnio edytowany przez kismet75 (2023-01-23 19:06:11)

Jestem ciekawy co to za turbo w magnetofonach Atari .

Nr.1

Post's attachments

img-2262_1.jpg 218.04 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

img-2263_2.jpg 186.14 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.

2

Nr.2 Tu Turbo jest na dwóch płytkach .

Post's attachments

img-2265_2.jpg 280.46 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

img-2266_3.jpg 256.32 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

img-2267_2.jpg 245.24 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

img-2268_3.jpg 270.04 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

3 Ostatnio edytowany przez seban (2023-01-23 21:49:03)

#1) Blizzard Turbo ---> http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic … 80#p286080

#2) gdybyś zrobił ostrzejsze i nieco bardziej dokładne zdjęcia może by dało się coś więcej wywnioskować, a tak to mogę tylko zgadywać że są to dwa systemy turbo wmontowane w jeden magnetofon, jeden z nich to prawdopodobnie klon czeskiego Turbo 2000, lub tzw. wrocławskie Turbo 2000, drugie turbo to może być Blizzard (wersja na UL1111 + UCY7400)

4

seban napisał/a:

#1) Blizzard Turbo ---> http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic … 80#p286080

#2) gdybyś zrobił ostrzejsze i nieco bardziej dokładne zdjęcia może by dało się coś więcej wywnioskować, a tak to mogę tylko zgadywać że są to dwa systemy turbo wmontowane w jeden magnetofon, jeden z nich to prawdopodobnie klon czeskiego Turbo 2000, lub tzw. wrocławskie Turbo 2000, drugie turbo to może być Blizzard (wersja na UL1111 + UCY7400)

Dzięki seban za pomoc w wolnej chwili zrobię lepsze zdjęcia drugiego turbo .Pozdrawiam

5

Dodatkowe fotki turbo nr .2

Post's attachments

IMG_2290.jpg 276.32 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

IMG_2291.jpg 296.79 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

6

co do pierwszego zdjęcia, to jak najbardziej podtrzymuję to co pisałem... to jest jakiś klon czeskiego Turbo 2000, tzn. może to być "Wrocławskie Turbo 2000", lub cokolwiek innego zgodnego z czeskim Turbo 2000, tzn. AutoTurbo, Atari Hard Turbo, etc.

Płytka turbo jest właśiwie identyczna tym co zastałem kiedyś w magnetofonie XC11 od uicr0Bee-iego: XC11 - Turbo 2000 CZ.

Co do drugiej płytki to dużo wskazuje na to że to może być ta wersja Blizzard-a, którą już kiedyś rozrysował Zenon: Blizzard v2.

Oczywiście masz jeszcze tam masę innych kabli, modów i innych przysłowiowych "przyczłapów" :P Ale analiza tego ze zdjęć nie ma już najmniejszego sensu, za dużo w tym by było dywagacji i zgadywania. Tutaj potrzebne jest trochę cierpliwości, czasu, sprzęt na stole, kartka, ołówek i można by rysować co autor tego gniazda węży miał na myśli składając tego małego frankensteina :D

7

Bardzo dziękuję za odpowiedz . Pozdrawiam

8

Nie ma za co :) Ktoś chciał mieć magnet co czyta kasety zapisane w kilku standardach turbo. Mój XC12 swego czasu też wyglądał jak gniazdo węży, bo chciałem czytać co tam mi się pod rękę nawinęło. Dodawałem jakieś modyfikacja do szybkiego hamowania silnika, LED-y pokazujące aktualny tryb pracy, zmiana LED-a od zapisu na dwu-kolorowy (zielono-czerwony) tak aby pokazywał kiedy jest silnik włączony a kiedy następuje zapis. Masa kabli i przewodów.

Ten magnet co masz jest całkiem ciekawym okazem, warto go zachować... jeżeli działa to uporządkować te wszystkie przewody, ogarnąć trochę wnętrze. Jeżeli nie działa warto go uruchomić. Kolejna ciekawostka w przeszłości którą warto zachować.

9

Jeszcze raz dzięki za pomoc. Z tym magnetofonem z podwójnym turbo mam mały problem . W chwili wciśnięcia przycisku play kaseta nie rusza do przodu . Jak ręcznie docisnę przycisk play napęd rusza normalnie . Nie mogę zlokalizować co jest nie tak z tą mechaniką wszystko wygląda raczej ok . Napęd jest wyczyszczony

10

Na płytce jest włącznik, to dwie blaszki które naciska klawisz. Przeczyść styki i ewentualnie lekko dognij by pewnie stykały.
Obok są podobne od załączania przewijania. Zrób to samo profolaktycznie

11

Magnetofon ruszył dzięki Zenon . Temat do zamknięcia .