No to lecimy... :) Po roku obcyndalania się ;) puszczam w świat nową wersję GUI dla amigowego playerka SAPków. Piękne toto za bardzo nie jest, ale jako tako działa :D. Jako że o asemblerze Motorolki nie mam pojęcia :) , to szukałem czegoś, w czym by się udało GUI napisać i znalazłem całkiem fajny język skryptowy - Gui4Cli pana D. Keletsekisa.
Obsługa jest raczej prosta: gadżet "Get SAP" wczytuje SAPka i odgrywa automatycznie, Play, Prev., Next, Stop, Eject - wiadomo :) . Po wczytaniu wyświetla info z nagłówka SAPka w odpowiednich polach i odgrywa go.
Od poprzedniej wersji zmieniłem wygląd głównego okna, a ustawienia przeniosłem do osobnego; poprawiłem też odczytywanie SAPków zapisanych przez RMT (mają zamienione tagi AUTHOR i NAME). SAPphire z dużą większością muzyczek działa dobrze - jakiś tam procent tagów jest niepoprawnie wyświetlanych... Tło programu wygląda trochę badziewnie ;) (logos też :D ) - do robienia graf mam dwie lewe ręce... :mrgreen: I tu miałbym WIELKĄ prośbę do naszych grafików - czy miałby ktoś chęć zrobić jakiś fajny podkład i logosik? :) Wdzięczny byłbym - 3 Byxy albo Mustaki na QuaŚcie :D ... Podkład dla okna ma mniej więcej wymiary 440x200 (najlepiej 440x220), a logosek 91x58 pikseli, w 24 bitach. Obydwa są doczytywane z pliku, więc przydałyby się bez kompresji stratnej (czyli odpada JPEG) - za to BMP, TIFF, PNG z chęcią :) .
Aha, ważna rzecz: SAPhire wymaga SAP Playera w wersji dla PowerPC (jest zresztą w archiwum)! Nie wiem, jak wygląda sprawa kart turbo z 68060, ale wersja m68k na 68040 tnie się aż miło... :? Dźwięk jest generowany pakietami, więc potrzebny jest SILNY procek (233MHz róló! ;) ). Na Pałerpiecu gra idealnie :) ...
Pod spodem zrzucik ekranu z okienkiem SAPphire'a i samo archiwum (sorki za rozwałkę layoutu :D , ale mieszczę się rozmiarze pliku :) ). Dely! Mam do Ciebie DUŻĄ prośbę - dałoby radę do obsługiwanych typów archiwów dodać LHA i LZX? Bo trochę tak głupio, amigowy prog w ZIPku ;) ...
Terry Pratchett - Równoumagicznienie