Mam prośbę ,ww gra nie chce się uruchomić na mojej atarce, czy jest gdzieś w sieci dobra wersja? Proszę o info i z góry dziękuję.

Wiedza na temat tego co było jest niezbędna w celu właściwej oceny tego co jest obecnie ,oraz kształtowania tego co będzie póżniej.

2

A skąd przekonanie, że masz złą wersję gry?

Atari 65XE, U1MB, Sophia2, AVG Cart, SIO2SD

Stąd że mi się nie uruchamia.

Wiedza na temat tego co było jest niezbędna w celu właściwej oceny tego co jest obecnie ,oraz kształtowania tego co będzie póżniej.

4

były bodaj dwie wersje, potwierdzam że jedna się sypie.

Kontakt: pin@usdk.pl

5 Ostatnio edytowany przez Jacques (2022-11-25 13:27:47)

Ryśku, tutaj masz najnowszą na tę chwilę wersję:
ATR:
https://forums.atariage.com/application … 78356fb50a

XEX:
https://forums.atariage.com/application … 1ebc075bb6

Zamieszczone w tym wątku na Atari Age: https://forums.atariage.com/topic/28839 … nt=5140818

Natomiast wersję z podmienionymi sprajtami przez TIX-a bym omijał: niezbyt ładne, a w dodatku coś tam jest nie tak z detekcją kolizji.

Dziękuję Panowie ,bo już myślałem że tylko echo mi odpowie .

Zmieniłem system na "STCK XE" i wyłączyłem "COVOX-a" i hula . Dziękuję!!!

8

Super, miłej zabawy :-)
Ja jeszcze niestety nie zdążyłem dłużej przysiąść do RoF.

Emeryt na chorobowym ma DUZO CZASU !!!A skąd chorobowe bo dorabiam.

10

Ryszard Mauersberg napisał/a:

Zmieniłem system na "STCK XE" i wyłączyłem "COVOX-a" i hula . Dziękuję!!!

A widzisz, czyli moje pytanie nie było takie do końca bezsensowne bo wielu z nas ma jakieś modyfikacje w swoich atari i czasem coś może się gryźć z programem. Jak mi coś nie działa z U1MB to też się zastanawiam "i co teraz przestawić?" ;)

11

jak na razie to spotkałem jeden przypadek gry nie działającej na U1MB. Co zabawne była to gra na VBXE, tytułu nie pamiętam niestety ;) Pomijam tu celową krucjatę Wielmożnego Pana z południowej Polski, szkoda na to czasu.

Kontakt: pin@usdk.pl

12

Co innego nie działająca w ogóle a co innego wymagająca przestawienia czegoś w konfiguracji sprzętu. Jak oglądałem nie raz filmy na kanale Larka to często coś musiał w U1MB przestawiać aby jakaś gra działała.

13

Dziwne.
Ja mam we flagowcu 1MB by Pasiu, QMEG-a, SIDE+SIO2PC.
W innej Atarce U1MB, skonfigurowane by oddać to powyżej i wszystko generalnie działa tak samo ;-)

14 Ostatnio edytowany przez TMK (2022-11-28 09:12:05)

Jak ja lubię takie powiedzenia "u mnie wszystko działa". No nie, wyobraź sobie, że nie u każdego zawsze wszystko działa (ciekawe czy dosłownie odpalałeś już wszystko co na atari wyszło?) i nie ja sobie to zmyśliłem. Różne programy/gry mają swoje wymagania więc trzeba coś przestawić by działały poprawnie.

15 Ostatnio edytowany przez Jacques (2022-11-28 11:13:54)

1. Napisałem, że mi z U1MB (konkretnie 1088KB+QMEG) wszystko działa tak samo jak na 1MB by Pasiu (wyłączając kreatywne produkcje xxl-a), a nie, że "u mnie wszystko działa". Nie trzeba chyba przesadnego rozgarnięcia, by wiedzieć, że chodzi o wszystko co uruchamiam, a nie o całą bazę softu na Malucha.
2. No rzeczywiście, na Atari zabawa w konfigurację XMS/EMS, walka o pamięć podstawową jak na PC - tak różne wymagania mają gry na Atari ;-)
W praktyce 1MB (Rambo) zupełnie nie przeszkadza starym grom i zapewnia uruchomienie 99.9% współczesnych wymagających ponad 64KB.
3. Jak ja lubię rzucenie ogólnikami "często musiał coś przestawiać" nie podając przykładu.

Poza tym Rysiek napisał: zmienił OS i wyłączył Covoxa. U1MB ma z tym tyle wspólnego, że daje możliwość uniknięcia wachlowania przełącznikami, choć w sumie nawet nie wiem czy Rysiek ma U1MB czy switche ;-)

Mam U1MB . na innej Atarce mam przełączniki.

17

Jacques napisał/a:

3. Jak ja lubię rzucenie ogólnikami "często musiał coś przestawiać" nie podając przykładu.

Podałem przykłady (filmy Larka), nie oczekuj proszę, że będę znów przeglądał x filmów i wklejał linki, jeszcze z sygnaturą czasową gdzie coś przestawiał. Mnie może ktoś nie uwierzyć ale Larkowi którego każdy z forumowiczów chyba zna, owszem więc jeśli piszę, że coś tam musiał przestawiać bo widać to było na filmiku/filmikach to możesz mi wierzyć, że tak było ;) I dziękuję Ci za wyczerpującą odpowiedź, mówię to bez jakiegokolwiek sarkazmu :)

18

Pisałeś: " Jak mi coś nie działa z U1MB to też się zastanawiam "i co teraz przestawić?" ;)", więc myślałem, że masz przykład na wyciągnięcie ręki, ale rozumiem i spoko, nie oczekuję już przykładu, podał go Rysiek.
Chodzi mi głównie o to, że U1MB ma z tymi "problemami" tyle wspólnego co fizyczne przełączniki w rozszerzonych atarkach, a Twoja wypowiedź nieco brzmiała, jakby U1MB było przyczyną problemu.
Warto wiedzieć, że tak nie jest, zwłaszcza w świetle obecnej gównoburzy podsycanej przez wiadomo kogo.
I piszę to jako bezstronny użytkownik, na codzień korzystający z 1MB Pasia, U1MB posiadający w "drugorzędnym" egzemplarzu ;-)

19

No tak, zgadza się. My to tak uogólniamy nieco, że takie U1MB (to zresztą tylko jedno z urządzeń które montuje się w atari) może być problemem ale często chodzi właśnie tylko o jakieś ustawienie a nie, że sprzęt jest zepsuty czy działa nieprawidłowo ;) I tu dobrze to porównałeś do tej pamięci konwencjonalnej w pc o którą się walczyło aby odpalić grę dosową na pc ;) Z takim Bruce Lee (nie RoF) mieliśmy problem wraz z Sophią2, postać się potrafiła teleportować i nie dało się grać, tu trzeba było poprawiać soft i go zaktualizować w zośce ;) Muszę sprawdzić czy to RoF działa poprawnie na niej bo jeszcze nie odpalałem ;)