Nie wiem czy format był gdzieś opisany, ale dla mnie wynikał z kodu depackera. PP20 to klasyczne LZ77, jedynie kodowanie powtarzających się sekwencji (offset, len) jest kodowane za pomocą specyficznego dla PP20 kodu prefiksowego, nieco podobnego do kodowania Shannona-Fano.
Spakowane pliki (za pomocą Power Packer 2.2a) do pobrania tutaj. Wybór stopnia kompresji (fast, mediocore, good, very good, best) to tak naprawdę wybór offsetu dla LZ77, czyli tego jak daleko "wstecz" będziemy szukać powtarzających się sekwencji danych... nie zawsze zwiększenie offsetu powoduje lepszą kompresję, bo co prawda przeszukujemy dużo większy obszar, ale również trzeba przeznaczyć więcej bitów na zakodowanie tegoż offsetu, nawet gdy użyjemy kodu prefiksowego może to przynieść gorszą kompresję niż w przypadku offsetu do zakodowania którego wymagana jest mniejsza ilość bitów. PP20 był pomyślany tak aby kompresować o wiele większe pliki niż te które występują w przypadku 8-bit Atari, często jest tak że lepszą kompresję uzyskamy stosując mniejszy "offset".
Ponieważ conan.gfx który dałeś jako przykładowy plik do kompresji był dość mały, postanowiłem dorzucić do przykładu również grę Dropzone, która zawiera o wiele większą różnorodność danych, oraz jest nieco dłuższa.
PowerPacker wyróżniał się w tamtych czasach sporą szybkością kompresji... autor PowerPacker-a zamiast stosować mozolne i długotrwałe poszukiwanie powtarzających się ciągów zastosował algorytm używający "hash table", dzięki której zmniejszył drastycznie ilość potrzebnych porównań i znajdowanie sekwencji nie trwało tak długo jak w przypadku innych algorytmów bazujących na LZ77.
Oczywiście w tym co piszę mogą znaleźć się pewne nieścisłości, ponieważ wszystko co opisuje wygrzebuje z dawno nieużywanych pokładów pamięci, więc proszę brać na to poprawkę.
Coś mi jeszcze świta że różnego rodzaju crunchery, packery, etc. oraz formaty danych mógły być opisane z którymś papierowym magazynie Amigowym z dawnych czasów (Kebab?) ... ale to już naprawdę są jakieś szczątki wspomnień, równie dobrze mogą być to urojenia :P Mogłem mieć również jakieś kserokopie tych artków, ale tego nie jestem pewien. Jak będę miał możliwość to spróbuję to odnaleźć.