Hej!
Dawno nie pisałem w tym wątku, ale w końcu coś się ruszyło i walczą dalej... co prawda nie będzie to dziś wpis z cyku "z kolekcji uircr0Bee", a tym razem będzie dotyczył tego co znalazłem w magnetofonie Yolk-a. Jakiś czas temu Yolk poprosił o identyfikację turbo w magnetofonie który posiadał, jego pytanie padło w tym wątku: Prośba o identyfikację Turbo w magnetofonie", a ja podąrząjac drogą rutynową oczywiście wypaliłem (sądząc po ilości i rozmieszczeniu elementów) że jest to kolejny klon czeskiego turbo 2000, zastanawiała mnie co prawda pr-ka na płytce, ale reszta się zgadzała i mogło by to być kolejne wcielenie czeskiego turbo 2000 i sprawa pewnie nie została by dokładniej zbadana, gdyby nie to że Yolk nie mógł doprowadzić tego magnetu do działania... zaproponował że wyśle go do mnie i że będę mógł się temu przyjrzeć... i chwała mu za to iż to uczynił bowiem okazało się że to turbo w jego magnetofonie nie jest żadnym klonem czeskiego Turbo 2000... a dość specyficzną wersją Turbo Blizzard, piszę specyficzną ponieważ nie widziałem wcześniej takiej wersji... może na początek wkleję zdjęcia PCB:
^^^ górna warstwa PCB, oczywiście napisy ze scalaków starte, jednak można się od razu domyślić że 8-nóżkowy scalak to zapewne uA741, a 14-nóżkowy scalak to komplet czterech dwu-wejściowych bramek NAND z których zbudowano multiplekser pozwalający przełączać tryb pracy interface z normal na turbo.
^^^ tutaj widzimy spód płytki drukowanej, na podstawie własnie tego układu ścieżek można było przystąpić do odtworzenia schematu tego co znajduje się na płytce.
Początkowo, jak pisałem już wcześniej sądziłem ze jest to kolejny klon czeskiego turbo 2000, jednak tym razem podczas odtwarzania schematu okazało się że niewiele z czeskim turbo 2000 ma ten układ wspólnego, ale aby nie przedłużać wkleję po prostu schemat tego co udało się przerysować ze wzoru ścieżek na płytce:
^^^ otwórz obraz w nowej karcie aby uzyskać większą rozdzielczość, lub pobierz wersję wektorową, o tutaj: Blizzard uA741 version (plik w formacie PDF).
Przyznam że początkowo się zdziwiłem gdy zobaczyłem co narysowałem i nie dawało mi to spokoju, bo jak się okazało jest to dość "uproszczona" wersja układu który miałby realizować funkcjonalność interfejsu dla Blizzard Turbo, i zastanawiałem się czy aby na pewno ma prawo ona poprawnie działać, bowiem brakowało w niej stopnia wejściowego który zapewniłby dość duże wzmocnienie sygnału, więc zacząłem również analizować dokładniej płytkę magnetofonu. Bardzo szybko okazało się że płytka jest zmodyfikowana w taki sposób, aby dostosować już istniejący na płycie magnetofonu wstępny wzmacniacz i ogranicznik sygnału do wymogów jakie stawia torowi odczytu Blizzard Turbo, zmodyfikowano więc obwód ogranicznika, (zmodyfikowano pętlę sprzężenia zwrotnego), zwiększono wzmocnienie przedwzmacniacza, usunięto większość kondensatorów odcinających wyższe częstotliwości, zwiększono jeden z kondensatorów separujących sekcje przedwzmacniacza z ogranicznikiem. Listę zmian i modyfikacji umieściłem na schemacie powyżej. Bazowałem na schemacie magnetofonu XC12 narysowanym przez Jer-a (Jerzego Sobolę). Aktualna wersja schematu znajduje się na jego stronie www (schemat XC12).
Jak zatem widać czasami zdarzają się perełki w różnych magnetofonach, ta wersja w/g nadruku na PCB powstała w '91 roku i jest sygnowana przez Megasoft (ktoś kojarzy może tę nazwę? skąd pochodzili, etc?). Także dzięki uprzejmości Yolka, udało się zarchiwizować kolejną mutację/wersję Blizzard Turbo.
Testowałem ten interface za pomocą plików wygenerowanych przez Turgen-a od Baktra, po uruchomieniu magnetofonu i przywróceniu go do działania, udawało się bez najmniejszego problemu wczytać pliki zapisane w formacie Blizzard. Jedyne co zauważyłem to że ten interface nie lubi kaset nagranych z poziomem 0dB, idealne warunki dla niego to kasety zapisane z poziomem -3dB lub mniej, zresztą z podobnym poziomem nagrywa również ten magnetofon.
Zatem kończę już ten wpis nie przedłużając zbytnio i nie zanudzając was kompletnie :)
ps1) @piguła: dzięki za kolejne dumpy!