Zenon/Dial napisał/a:Jak wymieniłeś sterownik to musisz stację (sterownik) ustawić BEZ TURBO
Regulacja potencjometrami, trymerem. Te regulacje nie są dla turbo. Stacja w normalu wymaga wyregulowania.
Jak ruszy transmisja w normalu możesz uruchamiać turbo, inaczej nie da rady.
Jak stacja prawidłowo chodzi, włożenie modułu turbo powinno skutkować prawidłową pracą, ewentualnie lekkie dostrojenie.
Jeżeli masz już założone turbo i w stacji nie ma dyskietki a głowica jest podniesiona i uruchomisz proces czytania to stacja odczytuje zawartość EPROM, traktuje ją jak dyskietkę, i słychać że zapiernicza w turbo
Stąd, wczytało ci się logo turbo ale z EPROMKI modułu. Dalej nie pójdzie bo sterownik rozstrojony
Skrócona procedura wyregulowania "na oko" bez oscyloskopu
Wlutować elementy: VR1, VR2, VC1, C5, D2, R6, R5, C4, sterownik WD2797 do podstawki
Potencjometry ustawić w środkowe położenie, regulacje przeprowadzać trymerem.
Wkładając dyskietki do stacji, przy próbie odczytu wyświetlacz powinien wskazywać właściwą gęstość. Jeżeli nie, lekko przekręcić trymer i ponowić próbę. Powinno zaskoczyć. Dyskietka w innej gęstości - stacja powinna zachowywać się podobnie. Lekkie korekty potencjometrami.
Dla turbo. Przewody przełącznika lutowane do masy i do pinu40 sterownika WD2797
Dziwi mnie zachowanie stacji gdy wyciagne zwrokę od TURBO i stacja ma pracowac w trybie fabrycznym. Wówczas, gdy włączam Atari i stacje bez dyskietki ta sama zaczyna czytac jak by byla dyskietka ale jej nie ma fizycznie w stacji. Leci po sektorach i jak pisałem wczesniej, czarny ekran, zrywa synchro obrazu i wszystko wisi.
Gdy włoże dyskietkę i uruchomie Atari bez turbo to stacja usiłuje cos odczytac i "pik" "pik" i error G5 na wyswietlaczu. Kręciłem trymerem VC1 i po koleji VR1 VR2 ale zero reakcji. COs jest gdzies skopane tylko nie wiem gdzie. Poza tym zauważylem, gdy odpale z systemem TOMS i wejdzie mi READY w basic, to po wpisaniu czegokolwiek na ekranie i RETURN to ekran czarny i Atari wisi. Jutro jeszcze rozbiore to i posprawdzam ale czuje, że to nie to
Atari 1040STE+4MB(TOS 2.06PL)+SatanDisk+Gotek, Atari 65XE 1MB+XC12+CA2001+XC12(SIO2SD), Atari 65XE+CA2001, Atari 800XL+ 1050, Amiga 1200 KCS 3.2.2 + ACA 1233N (128MB)+FPU50Mhz+Indivision MK2, A1200+Pistorm32Lite, Amiga 500 Rev.6+0.5MB, Amiga 500 Rev.8.1 2mb Chip + PiStorm, Amiga 2000 rev6.2 + Vampire Firebird, C64C + Turbo Chameleon 64, UnAmiga 500 ... i zbieramy dalej ;)