To jest płyta STF C070523-001 REV.D
x_angel napisał/a:Raczej dalej coś z RAMem. Czym sprawdzałeś te stare kości?
Mam taki tester dla kości 4164/41256 na Arduino. Zwykle się sprawdza. Dla pewności zamieniałem też kolejność kości ale błąd jest ciągle ten sam.
x_angel napisał/a:Moim zdaniem jak robi takie paski jak w poście 15 to dalej coś z pamięcią.
Ale może DiagROM odezwie się po RS-ie?
Niestety, diagrom po RS-ie teraz zupełnie nic nie nadaje. Sprawdzałem wielokrotnie. Wcześniej jeszcze z tymi walniętymi kośćmi dostawałem czasami jakieś błędy ale bez ładu i składu (na zasadzie po łowy komunikatu przesłanej a potem krzaki) i szedł w maliny.
dragmar napisał/a:A może dałbyś w dobrej jakości zdjęcie płyty głównej, co tam rozlutowałeś lub co polutowałeś. Bo może się okazać że było 512kb a ktoś zrobił 1024Kb i brak rezystorów. Dławik (cewkę) przy pamięciach też trzeba sprawdzić.
Tu nie ma żadnych dławików czy cewek. Wyjście z pamięci idzie na krótko do Shiftera i buforów 373/244 i to wszystko. Nic więcej.
Fotka płyty jest tu:
Raczej wszystko jest. Po (roz)lutowaniu posprawdzałem połączenia i wszystko jest jak należy.
lopez napisał/a:F/S257 jest tylko w STE, w ST jest podłączone bezpośrednio do 69801, ale tutaj to IMHO ewidentnie z pamięcią/MMU. Tylko dziwne, bo diagrom po serialu powinien wyświetlić/wskazać błędy pamięci. A czy TOS podmieniłeś na inny?
69801 jest za buforami. Do tego czyta tylko bity 0-7 a tu problem jest jakby z 8-mym. MMU wkładałem do drugiego komputera (inna rewizja płyty ale to raczej nie problem) i działał. Glue - tak samo. TOS-a nie podmieniałem bo nie mam takiego na 6 kości (w drugim STFM jest na dwóch a tu nie widzę zworek przestawiających konfigurację).
Jest opcja, że płyta jest zgniła bo na prawdę, za dobrze nie wyglądała.
Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.