Hejka!
eru napisał/a:Seban jest wielki.
No nie przesadzajmy, czasami człowiek musi zająć się jakimi innymi tematami aby głowa mogła odpocząć od spraw bieżących i monotonnych. Tak traktuję takie mini-zadania :) Są po prostu relaksująco odprężające (jeżeli mam oczywiście czas aby się czymś takim zająć).
Jaro124 napisał/a:Natomiast nasuwa się kolejne pytanie, czy byłbyś w stanie zrobić to samo w grach - Jet Boot Jack oraz H.E.R.O.?
H.E.R.O. było nawet dość proste ... dołożyłem "trainer" i spakowałem packerem SoTe. W załączniku jak zwykle dodaję wersję gry z trainerem oraz źródła, dla zainteresowanych, może kogoś to zainspiruje do własnego wykonywania tego typu przeróbek.
Tę wersję przygotowałem bazując na obrazie carta który leży na atarimania, trzeba było wykonać również minimalny "crack", bo gra próbowała zamazywać obszar $8000-$BFFF w którym się znajdowała, to oczywiście nie przeszkadzało w niczym gdy gra odpalała się z cartridge, ale jeżeli próbowało uruchomić się "dump" z pamięci RAM to tak prymitywne "zabezpieczenie" skutecznie blokowało taką możliwość.
eru napisał/a:A co do trainerów, fajnie by było, jakby emulator miał je wbudowane - może wrócę do pomysłu z tego wątku, dodanie prostych trainerów to oczywista oczywistość :)
W jakimś stopniu jest to wbudowane a Altirra (menu "Cheat", opcja "Cheater") ale nie jest to zbyt intuicyjne narzędzie dla nazwijmy to "zwykłych" użytkowników. Jeżeli swój projekt rozbudowałbyś o coś na ten kształt ... to mógłbym się jedynie cieszyć :) Zawsze to fajna dodatkowa opcja dla atari800! (Altirra co prawda działa z wine, ale czy odpalanie emu w ten sposób jest mało wygodne :) zdecydowanie wolę atari800 na platformach *.nixowych).
Post's attachmentshero (trained).xex.zip 8.89 kb, liczba pobrań: 29 (od 2022-09-19)
hero.trainer.src.7z 15.98 kb, liczba pobrań: 11 (od 2022-09-19)
Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.