Witam.
Piszę, bo nie wiem, czy to tak ma działać czy ja źle zapamiętałem. Po kolei.
Było sobie Atari 65XE z U1MB i Stereo i SIDE2. W międzyczasie zaczęło świrować i wylądowało u Lotharka na naprawie. W końcu wróciło sprawne i dodatkowo z RAPIDUSEM i VBXE. Podłączyłem, sprawdziłem - wszystko działa. Pobawiłem się i na półkę. Jakiś rok temu jeszcze wszystko działało a od wczoraj same problemy.
Mam problem z VBXE, na jednym TV działa, na jednym nie ale to jest na później. Na razie ważniejsze rzeczy.
Chciałem odpalić demo Boogie Nights, jest początkowa plansza z logo PIN READY i... potrzebujesz minimum 192KB. Przecież mam 1MB. Szybko patrzę do menu - no jest 1088KB ustawione. Dodam, ze podczas startu atarki mam logo ultimate, menu pod klawiszem HELP działa. Ustawiam SDX. Sparta startuje, bez rozszerzenia, nie ma Ramdysku, stacje D5: do D7 nie odpowiadają. Po odpaleniu memtestu mam..... 64KB. Dopiero teraz zorientowałem się, że nie startuje Rapidus (brak loga i Rapidus podczas startu) i nie mogę wejść w jego konfigurację.
Robię reset do defaultowych ustawień. Po długiej walce mam 1088KB ale tylko, jak ustawie OS ROM na XL OS 1.3. Super - SDX działa, ram dysk jest, stacje D5: są i dane co na nich były też są (Ale PBI mam ustawione na 2, a wcześniej wydawało mi się, że ma być zero. Jak dam 0 w tym ustawieniu to stacje wirtualne i ramdysku nie ma). Numen wystartował, Bad Apple - działa (czyli Rapidus działa, jestem w stanie wejść w jego menu konfiguracyjne).
Zadowolony odpalam Boogie Nights... krzaki na ekranie, Nawet loga nie mam. Mem test pokazuje poprawnie 1088KB. Moje podejrzenie to OS ROM w U1MB. Defaultowo jest tam coś OS B PAL i wtedy nie mam rozszerzenia pamięci (po resecie mam MEMO PAD, czy to nie jest czasem rom z Atari 400?). Na XL OS 1.3 większość dem z plików XEX nie startuje. Czy tam nie powinien być inny ROM wgrany żeby to działało? Nic nie zmieniałem jak leżało i niczego nie robiłem żadnych Update. Czy tam nie powinno być coś a'la Stock OS? tak samo się skasowało? Jakby nie to Boogie Night (które wcześniej działało) to bym nie wiedział, że mam jakiś problem.
Mam nadzieję, ze U1MB jest sprawne i to tylko kwestia firmware'u.