Gdyby mnie było stać też bym się nie zastanawiał i kupiłbym oryginalne Lego, na bezczelnie skopiowany niemal 1:1 zestaw nie dam ani grosza.
Gdyby nie Lego tego zestawu by nie było, nie byłoby też kopii. Wspieranie takich produktów może doprowadzić do całkowitego zniknięcia tego typu klocków z rynku, bo nawet jak zostaną tylko producenci klonów, to nie będą już mieli czego klonować...
Podróbka już na wstępie jest niewiele warta i raczej trudno będzie ją odsprzedać, a wartość Lego z czasem jeszcze wzrasta. W tym zestawie najbardziej wartościowa jest minifigurka, szczególnie, że ma unikalny nadruk (i inne nadrukowane elementy), w podróbce jest coś co minifigurki nie przypomina.
Z klonów Lego - piszę na podstawie zdjęć - ciekawie wyglądają klocki LOZ mini - zestawy składają się z pomniejszonych kopii klocków - odpowiedników Lego, jednak nie wszystkie klocki są identyczne, niektóre się różnią - np. inaczej wyglądają koła, chyba są też elementy, których w Lego nie ma, a minifigurki mimo, że się różnią wyglądają całkiem dobrze, a co najważniejsze zestawy nie są kopiami, a całkiem udanymi nowymi konstrukcjami, z których widzę, że część nie ma odpowiedników w Lego. Nie wiem jak jest z ograniczeniem wiekowym, jednak myślę, że z racji, że elementy są mniejsze te klocki powinny być przeznaczone dla nieco starszej grupy wiekowej.
Edit: Nie wiem czy wiecie, ale Lego też nie wymyśliło tych klocków od zera, a jest to rozwinięcie klocków, które zostały użyte przy prezentacji wtryskarek, które zakupiła firma Lego, w czasie kiedy produkowała drewniane zabawki. Pierwotnie był to klocek 2x4, nie miał tulejek od spodu, za to na skrajnych bokach miał pionowe wycięcia, w których można było umieszczać kartoniki z nadrukiem np. imitującym okna - bawiłem się takimi w dzieciństwie :)
https://www.youtube.com/watch?v=9gNaJD3t3xM&t=468s
(musieli walczyć o prawa do produkowania klocków)