1

Hej Atarwocy!

Nurtuje mnie pewien temat... ale nic rozsądnego nie daje się na ten temat wygooglić, więc ostatecznie postanowiłem zarzucić temat na forum. Jest tak:

- Atari 800XL z Sophia 2 + 1M RAM (ale nie U1MB), 2xPOKEY stereo plus RESET mod (z opcją wyboru 4 konfiguracji OS)

komp wpadł mi w ręce jakiś czas temu, nic w nim samodzielnie nie robiłem, jest wysoce użyteczny, działa jak marzenie ale...

Maszyna nie wydaje dźwięków realizowanych przez - hehe - 5-ty kanał ;) czyli dźwięk GTIA. Klawisze nie "beepają", nie odtwarzają się też te magiczne, samplowane 1-bitowe utwory odtwarzane w normalnych Atarynkach via GTIA.

Nasuwają się więc dwa pytania:
1). Sophia 2 jest ponoć 1:1 zamiennikiem GTIA, ale, czy wspiera generowanie dźwięków, jak oryginał?
2). A jeśli TAK: to co z czym należy połączyć, aby w 800XL z zainstalowanym stereo modem "domiksować" brakujące dźwięki GTIA?

Będę mega wdzięczny za informacje i sugestie!

-U

Co to jest? Co to jest?.... To przecież... Atari! :)

2

A masz podpięty dźwięk GTIA pod to stereo, które masz na pokładzie? Może masz ten dźwięk ale na zwykłym wyjściu monitorowym a nie na stereo?

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

3

perinoid napisał/a:

A masz podpięty dźwięk GTIA pod to stereo, które masz na pokładzie? Może masz ten dźwięk ale na zwykłym wyjściu monitorowym a nie na stereo?

Dobre pytanie! Zrobiłem test i jest jak podejrzewałeś - dźwięki GTIA wychodzą przez wyjście monitorowe i co najważniejsze są, czyli na pytanie 1). sam sobie mogę odpowiedzieć: TAK

Czyli teraz pozostaje znaleźć sposób, aby je domiksować do wyjścia MiniJack stereo.... bo generalnie w tej maszynce tradycyjnego wyjścia monitorowego nie używam do niczego (tylko DVI + stereo jack).

-U

4

No to musisz najpierw ogarnąć model stereo, a potem do tego można spróbować dobrać metodę domiksowywania kanału GTIA.

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

5

Ja po prostu mam doprowadzony kabelkiem (ale bez Zosi). Nie pamiętam już, czy dany jakiś rezystor, czy nie - więc łatwe do ogarnięcia.

Sikor umarł...

6

Rezystor taki, jak na torze fonii od POKEYa - śćieżka idzie prosto na nóżkę audio wyjścia monitorowego.

___
Press play on tape...

7 Ostatnio edytowany przez UnDead (2022-08-01 23:04:28)

Sikor napisał/a:

Ja po prostu mam doprowadzony kabelkiem (ale bez Zosi). Nie pamiętam już, czy dany jakiś rezystor, czy nie - więc łatwe do ogarnięcia.

Zosia :) jest zamiennikiem GTIA 1:1, więc zakładam, że pinout musi być identyczny. Znalazłem taki opis ożenku tegoż ze stereo bazującym na 2xPOKEY:

Niejaki pmandes radzi:
"Sygnał BELL wychodzi z nóżki nr 15 układu GTIA, natomiast A4 – z nóżki 13-tej CPU. Można przylutować kabelki bezpośrednio do nóżek, jednak wg mnie, znacznie lepiej znaleźć dogodne miejsca na płycie głównej. Ja sygnał BELL pobieram z nogi kondensatora C23, a A4 – z przelotki obok układu OS ROM."

i jest tam fotka płyty głównej z pokazanymi punktami lutowania kabelków, czyli nie powinno być trudno. Nieco mnie zastanawia, po co doprowadza się do stereo linię A4... ale cóż.

8

UnDead napisał/a:

Nieco mnie zastanawia, po co doprowadza się do stereo linię A4... ale cóż.

Po to, żeby adresować właściwy kanał.

9

perinoid napisał/a:

Po to, żeby adresować właściwy kanał.

Acha, ok, to znaczy, że to jest zrobione, skoro stereo działa, jak powinno. Czyli w moim przypadku tylko sygnał BELL jest potrzebny.

10

Powtórzę - pokaż fotkę albo napisz, jaki masz "model" tego stereo bo może wystarczy mu ten sygnał podać z płyty głównej. Tak jest zrobiony np. PokeyMAX 3.

11

perinoid napisał/a:

Powtórzę - pokaż fotkę albo napisz, jaki masz "model" tego stereo bo może wystarczy mu ten sygnał podać z płyty głównej. Tak jest zrobiony np. PokeyMAX 3.

Taż mam nadzieję, że okaże się, iż doprowadzenie sygnału BELL gdzie trzeba, załatwi temat.
Sęk w tym, że dopiero w pod koniec weekendu przywiozę moje "pudełko lutownicze" z narzędziami wszelakimi i będę mógł to dokładnie rozkręcić, sprawdzić, sfocić i (ewentualnie) nawet zmierzyć. :)

12 Ostatnio edytowany przez UnDead (2022-08-20 01:10:05)

Uff, wreszcie miałem możność rozkręcenia biednego 800XL i sprawdzenia co jest nie-halo. Na pierwszy rzut oka, wszystko jasne:

BELL not connected

i dalszy rzucik:

Płytka stereo

Kolega kkrys już ruszył z odsieczą i nowszą płytką stereo (z auto), zobaczymy co z tego wyjdzie...

13

Ostatnie szlify:

Nowe stereo ostatnie szlify...

... i jest tak:

- audtomagiczne przełączanie mono/stereo,
- działa dźwięk z GTIA zarówno na porcie monitorowym, jak i jack,
- zero szumów, artefaktów.. dźwięk w jakości "studyjnej" (a POKEY-e ciągle te same).

14

Gdzie mozna kupic taka lupe?

15

ZuluGula napisał/a:

A to już musisz zapytać naszego Kolegę, bo to0 jego lupa i jego zabawki (oprócz mojego stołu, monitora i Atari ;-) ):
http://www.atari.org.pl/forum/profile.php?id=5567

16

ZuluGula napisał/a:

Zajrzyj na Allegro w sprzęt dla zakładów kosmetycznych i poszukaj lupy do manicure. To taka właśnie. Ja mam na ramieniu przykręcanym do biurka.

17

Gotronik sprzedaje takie różne lampy. Też mam taką podobną, polecam. No i lubię zakupy w gotroniku, dobra obsługa, gwarancja itd., no i masa śmiesznych ale przydatnych filmików na youtube z testami sprzedawanych przez nich produktów, z poradnikami i naukami lutowania itp. Nie mam nic wspólnego z firmą gotronik jak by co, ale kupiłem u nich parę rzeczy i byłem za każdym razem zadowolony, tak że polecam. A lampy mają tu (na allegro też sprzedają):
https://www.gotronik.pl/lampy-lupy-mikroskopy-c-18.html

18 Ostatnio edytowany przez kkrys (2022-08-21 14:40:05)

Moja zabawka to:
https://www.gotronik.pl/lampa-biurkowa- … -1147.html

19

Dzisiaj znalazłem na popularnym portalu aukcyjnym.

Zostało tylko kilka sztuk więc się pośpieszcie...

Podsyłam bezpośredni link:

https://allegro.pl/oferta/lampa-biurkow … 9311158837

20

Eee, no nie przesadzaj, takie lampy to jest popularny i stale dostępny towar, jest tego pełno, wychodzą nowe modele i wersje. Ja mam jeszcze ze świetlówką taką okrągłą, teraz są ledowe, które są pewnie mniej awaryjne i bardziej trwałe, bo świetlówka się zużywa, ja już wymieniałem w swojej, wystarczyła mi na jakieś 2-3 lata, ale używam tej lampki codziennie przez kilka godzin. Świetlówka nie jest majątkiem jak by co, kosztuje chyba tam ze 20zł i jest typowa, ale gdybym teraz kupował lampę, to wziął bym ledową.

21

@Mq:
Mnie chodziło konkretnie o ten model co mam ja.

Wiem, że istnieje dużo innych wersji i każdy kupi sobie to co zechce.

22 Ostatnio edytowany przez UnDead (2022-08-22 13:31:33)

kkrys napisał/a:

@Mq:
Mnie chodziło konkretnie o ten model co mam ja.

Wiem, że istnieje dużo innych wersji i każdy kupi sobie to co zechce.

Owszem, ja dziś kupiłem taką, jak Twoja, bo... widziałem ją w akcji, w tym rozmiar, świecenie itd...
Nie mogę się doczekać, kiedy paczka przyjdzie, bo to co mam obecnie... to ech... no właśnie :(

23

Mam i ja, dzieki.
https://amscope.com/products/magnifying-lamp