Sprzedaję interfejs c't IDE.
Jest to w sumie podwójne urządzenie do Atari ST, które zapewnia interfejs IDE oraz TOS w wersji 2.06.
W komplecie dorzucam:
- porządną kartę CF Sandisk 512MB wraz z przejściówką na IDE. Karta jest zasilana bezpośrednio ze złącza IDE.
- kości zaprogramowane z TOS-em 2.06 w wersji angielskiej
- kombinowany kabelek do karty CF z przejściówką, żeby się ładnie mieściło w obudowie krótkiego 520ST. Można odczepić tą taśmę i wpiąć bezpośrednio przejściówkę z kartą do interfejsu, ale nie pasowało to do obudowy krótkiego ST, więc dlatego dorobiłem tą taśmę kombinowaną na wymiar. W przejściówce są zamalowane markerem diody power i card detect na czarno, bo one świecą na stałe i za mocno świeciły spod obudowy. Dioda aktywności interfejsu jest pozostawiona widoczna (żółta) i mruga podczas odczytów/zapisów.
Zamiast karty CF można podpiąć zwykły dysk IDE, ale wymaga on wtedy odrębnego zasilania i odłączenia zasilania na złączu IDE.
Montaż interfejsu jest łatwy: można pod procesor, albo na procesor. Ja u siebie miałem na procesor (przylutowane do procesora na płycie listwy precyzyjne żeńskie, w które montowałem urządzenie). Jak się ma podstawkę na płycie pod procesor, to można go wyjąć i wsadzić w urządzenie (potrzebne dodatkowe piny żeńskie precyzyjne, żeby podnieść procesor wyżej, bo pod nim jeszcze się muszą mieścić kości TOS, widać to na zdjęciu).
Ponadto po podłączeniu całego urządzenia z procesorem, należy wyjąć całkowicie TOS z płyty głównej (komputer korzysta z TOS-u na karcie rozszerzenia). Trzeba też podłączyć dwa kabelki do płyty Atari. U siebie miałem przylutowane na płycie Atari goldpiny, więc w komplecie z urządzeniem daję kabelki z konektorkami na goldpin na końcu. Te dwa kabelki podłącza się do sygnału ROM2 (dostępny w kilku miejscach na różnych płytach, pomogę w razie czego) oraz do jednego pinu przy złączu ACSI.
Nabywcy przekażę dokumentację jaką posiadam, oraz więcej dokładnych zdjęć jak miałem to zainstalowane u siebie.
Karta CF, którą daję w komplecie jest podzielona na partycje, na których są różne programy i gry, a przede wszystkim drivery od P.Putnika, które startują bezpośrednio (komputer bootuje się z tego interfejsu).
Prędkości osiągane przez interfejs z załączoną kartą, to około 1400-1500KB/s (widać na załączonym zdjęciu).
Cena jaką sobie wyobrażam za interfejs wraz z całym kompletem wymienionych wyżej rzeczy, to 150zł plus wysyłka paczkomatem 15zł.