Dobra... koniec dnia, a ja w lesie z kasetami :P ... pora na zestaw #29, który wygląda tak:
sama kaseta jak to bywa ostatnio "Spark":
zawartość strony A:
01) Syntron
02) Hans Kloss {damaged tape}
03) Reoderic (load from BASIC using RUN command)
04) Bertyx (load from BASIC using RUN command)
05) Operation Wolf 2
06) Crazy ED
07) Screwlight
08) Tactic
09) Mike's Slot Machine v.2
10) Geografia Atlas
11) Geografia Test
12) Crazy Eights {damaged tape}
13) Cloudburst
14) Glof Challenge
15) Tiny Mite
zawartość strony B:
01) Heartlight
02) Demos Maker (Thor, 1992)
03) Gumball
04) FAC (J.B.Wiśniewski, 1986) [BASIC]
05) Texas (flipper)
06) John Anderson's Rally Speedway
07) Jest Set Willy (with L1)
08) Kennedy Approach (with L2)
09) Mirax Force
10) Diamond Mine
11) Ollie's Follies
12) Crystal Sound
13) Table Football
14) Future Composer
szybkie linki do archiwów:
Czy coś ciekawego znalazło się na tym zestawie? Np. Bertyx i Roderic w postaci programów BASIC-owych, nawet nie sprawdziłem czy zabezpieczone przed listowaniem, ale zdziwiłem się iż są to wersje ładowane z poziomu BASIC-a za pomocą komendy RUN "D:***".
Dla większości z was pewnie znana gra FAC autorstwa JBW z 1986 roku, napisana w BASIC-u! :) Przyznam ze wcześniej na to nie trafiłem! :D
Co dalej? Mroczna przeszłość Seban-a, a więc wersje file programów Geografia Atlas/Test. Do kompletu wspominany już wcześniej Screwlight - ale ten należy do przeszłości raczej "świetlanej" :D
Co dalej? No przyznam że zaskoczyło mnie "Operation Wolf 2" autorstwa Janusza Karmańskiego... no przyznaję że tego też nigdy nie widziałem!
No i na koniec dwie ciekawostki które znalazły się na tej kasecie:
O ile widziałem trochę "dem" stworzonych za pomocą Crystal Sound Demo Creatora, to chyba były one stworzone w jakiejś wcześniejszej wersji tegoż programu, tejże wersji programu nie widziałem, szczególnie iż przedstawia się ona jako "Crystal Sound II", podczas ładownia. Swoją drogą, to nie wiedziałem że w sofcie do Crystal Sound-a maczał ręce EGR General Programming, czyli Marek Górecki. To by tłumaczyło i wyjaśniało dużą ilość jego intr/dem w których występowały samplowane kawałki różnych utworów, natomiast kto ro był "MD" nie mam pojęcia. OK... już mi się przypomniało, to był Marcin Długosz... o tym wszystkim można przeczytać na AoL, w wywiadzie który przeprowadził z Marcinem Długoszem KAZ: Wywiad z autorem "Crystal Sound" by Kaz 2010-11-01 16:55:15
A jeżeli chodzi o Demos Maker od Thor-a i Piotr Software z 1992 roku to po raz pierwszy ten soft zobaczyłem właśnie podczas konwersji go z tej kasety:
Kaseta była w stanie takim jak poprzedniczki, czyli mizerna jakość nagrań i zapisu, ale większość programów udało się odczytać i przekonwertować, tych których się nie udało brakuje z w archiwum z plikami CAS, a pliki WAV są opisane sygnaturą { damaged tape }.
No to chyba wszystko na dziś, zatem dobrej nocy szanowni forumowicze wam życzę! :D