26

Krótka analiza wskazuje, że program ładujący A jest ładowany do obszaru pamięci ~0x0800. Program ładujący B znajduje się w obszarze pamięci ~0xBD00. Nie ma różnic funkcjonalnych.

To sprawia, że program ładujący A jest dobrym ogólnym programem ładującym.
Z drugiej strony program ładujący B jest dobrym wyborem dla programów narzędziowych, które mają tendencję do używania adresów około 0x0800.

27

Dobrą wiadomością jest to, że program ładujący może odczytywać pliki stworzone przez TURGENa.

28

Dzięki Baktra za sprawdzanie i informacje!

Aby wszystko dotyczące AHT było łatwe do znalezienia, dla kogoś kto trafi kiedyś na ten wątek po latach to pozwolę sobie wkleić odnośnik do postu z narzędziami do AHT oraz do przykładowego zestawu gier: Atari Hard Turbo - oprogramowanie systemowe oraz przykładowy zestaw gier.

29

Zgodnie z obietnicą... jeżeli kogoś to interesuje to na GitHUB-a wrzuciłem źródła: "Simple Cart Dumper"

Jest też nowa wersja 1.1 (do pobrania również z github - jako release 1.1) oraz dodaję tutaj w załączniku. Co się zmieniło? Niewiele... teraz rejestry sprzętowe ANTIC-a są odświeżane co ramkę. Dimass wspomniał że mu ekran zgasł podczas wkładania carta, co mnie skłoniło do myślenia... i wyszło mi na to że włożenie carta spowodowało zakłócenie na magistrali danych/adresowej i ANTIC pobrał śmiecie z pamięci podczas czytania DISPLAY-LIST i poszedł w przysłowiowe maliny (stąd brak obrazu). Teraz rejestry wskazujące na lokację Display-List są aktualizowane w każdej ramce obrazu. Powinno być lepiej.

Post's attachments

dumper_v1.1.zip 6.9 kb, liczba pobrań: 13 (od 2022-06-13) 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.