Witam
To mój drugi wątek na forum.
Swego czasu (już prawie rok temu, kurcze jak ten czas szybko leci) kupując za niewielkie pieniądze w pakiecie z Joy-em do Atari 2600 JR na portalu ogłoszeniowym na "O" otrzymałem akcesorium dedykowane do Atari określane jako "CRI". Zdjęcie tego cuda z zewnątrz prezentuje się następująco. Jak widać nic szczególnego, czarne pudełeczko z dwiema diodami "RX" i "TX", naklejkami "CRI" oraz dwoma wychodzącymi kablami. Jeden z nich posiada wtyk SIO z czterema oprawionymi pinami. Drugi natomiast posiada złącze DIN 7 pin. O ile wtyk SIO jestem w stanie podłączyć do komputera Atari 8bit, o tyle mam problem z połączeniem DIN 7 pin, bo takim trzeba podłączyć zasilanie do komputera, nieprawdaż? Jak ja podłączę to przedziwne akcesorium i uruchomię komputer? Potrzebny "splitter" zasilania?
Postanowiłem zajrzeć do środka. Obudowa (najprawdopodobniej KRADEX Z7) była skręcona tylko jedną (już zardzewiałą, ale po rozbiórce wymieniłem na nową) śrubką. Jeden z jej końców był zalakowany, a na nim była wybita liczba "95". Niestety musiałem to usunąć aby dostać się do wnętrza. Po rozkręcaniu okazało się, że w środku jest jedna płytka z dwoma układami logicznymi (niestety bezczelnie zdarto z nich oznaczenia) oraz innymi gratami w postaci kondensatorów, rezystorów, tranzystorów i potencjometru. Zdjęcie góry płytki oraz zdjęcie dołu laminatu podane w linkach. Okazało się również, że jedna z żył kabla od wtyku DIN 7 jest niepodłączona do PCB, natomiast oplot ekranujący już tak.
Szanowni forumowicze, cóż to może być za akcesorium?