Pod SDX BUG HUNTER nie odpalisz....
No zrobiłem pod Altirrą emulację SIDE2 z kartą CF, partycjami. Zrobiłem programem HDSC partycję filesystem AtariDos. Włączyłem breakpointy i..... dupa, skok do SIO nie jest debug'owany: "high level emulation"
No cóż... został podejrzeć, jako to robi HDSC :) Jak on umie, to i ja mogę.
Na początek HDSC sprawdza czy SDX jest w pamięci i zamiast SIO skacze przez COMTAB-10 do LSIO
A owa procka, używając banku SDX wykonuje.... a tego już mi się nie chciało sprawdzać.
W załączeniu programy do testów na potwierdzenie ww.
Powinny pokazać na ekranie zawartość odczytanego sektora, poniżej prawy róg ekranu 2 pary komunikatów w formacie XY WZ
gdzie za
X może zobaczyć A - standardowe SIO z romu; S - procka LSIO od sparty
Y numer napędu
WZ to kod statusu IO
Programy
RDSIO - napęd nr 1 próbuje odczytać z standardowego SIO z romu (czyli zobaczycie "A1")
RDS1 - napęd nr 1 testuje czy masz spartę (czyli zobaczycie "A1" albo "S1" )
RDSX - ostatnio używany napęd testuje czy masz spartę (czyli zobaczycie "An" albo "Sn" gdzie "n": 1-F")
Także printscreen z działania RDS1 = próbuje wykonać odczyt sektora $169 z napędu D1 pod SDX co widać kończy się S1 01
Oraz printscreen z działania HDSC = tu zakończyłem poszukiwania - jak by ktoś chciał dalej dociekać.
EDIT: uznaje weekend majowy za prawidłowo spożytkowany czasowo ale smutne że SIDE nie jest 100% atarowym new device :(
Post's attachmentsHDSC comtab LSIO.JPG 195.45 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku.
RDS.asm 1.81 kb, liczba pobrań: 1 (od 2022-05-03)
RDS1.jpg 32.29 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku.
RDS1.xex 214 b, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku.
RDSIO.xex 217 b, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku.
RDSx.xex 212 b, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku.
Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.