No i już :)
Jest działający VORTEX AT-ONCE PLUS.
OLBRZYMIE podziękowania ślę Marcinowi - niezwykle odważnemu użytkownikowi Atari, który na moją prośbę ciekawskiego sprzętowca odkleił firmową naklejkę Vortex Technologie und Zukunft z układu scalonego opisywanego jako Gate Array co BEZWZGLĘDNIE przyczyniło się do udanego reversingu emulatora.
Również OLBRZYMIE podziękowania należą się naszemu koledze z forum Atari-Userowi który odważnie wypożyczył dwukrotnie(!) posiadany egzemplarz emulatora do odtworzenia schematu połączeń.
Brawa należą się również bezimiennemu, dość leniwemu niemieckiemu pracownikowi firmy Vortex, który nie do końca starł szlifierką farbę z układu FPGA firmy Xilinx :D co udało mi się rozpoznać po kilku plamkach i zidentyfikować dokładnie co do typu układu przemierzając elektrycznie połączenia.
Czapka z głowy przed projektantami tego emulatora. To jest niesamowite, że tak dawno zrobili coś tak fajnego na FPGA z bitstreamem ładowanym przez procesor Atari ST. Rewelacja!
Nawet nie wiecie jak się z tego cieszę... Nie przypuszczałem, że kiedykolwiek się coś takiego może udać.
Na zdjęciach po kolei - zdarta naklejka i zamazane napisy na scalaku jako punkt startowy projektu, zamontowany w moim Atari Mega4 emulator, następnie ekran startowy emulatora oraz nieśmiertelny Norton Commander odpalony spod DOS 6.22
Oczywiście całość dokumentacji pojawi się na mojej stronie www. Za free - jak zawsze :)
Pozdrawiam
edit:
Te białe druciki na płytce to niestety poprawki błędów - czekam obecnie na dostawę nowych, bezbłędnych PCB z Chin.
Post's attachmentsat-once_mega4.jpg 124.23 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku.
at-once_nc.jpg 173.44 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku.
at_once_title.jpg 122.4 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku.
startpoint.jpg 274.33 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku.
Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.
Różne różności dla Atari i nie tylko - przydatne, bądź nie ale i tak warto zajrzeć...
http://atari.myftp.org Atari - Power without price and necessary elements with some sh*t onboardhttps://reversing.pl SSL enabled site