dobra odkopałem ten posty, które napisał "marekk" i w którym pisał że jego interface działał z T2600, wspomina o tym tutaj: post #1, a następnie był uprzejmy załączyć schemat swojej wersji interface, o tutaj: post #2.
pozwolę sobie zacytować te posty również tutaj, aby było w jednym miejscu w całości, bo za każdym razem kiedy ktoś zapyta o Turbo 2600, to szukam tych postów i nigdy znaleźć nie mogę.
marekk napisał/a:Dawno, dawno temu (1988) zbudowałem interfejs T2600 własnego pomysłu. Działał dobrze z magnetem kasetowym (nie miałem firmowego). Jeśli kogoś to interesuje, to odtworzę schemat. Z grubsza to składał się z następujących części: wzmacniacz-ogranicznik na 741, podwajacz częstotliwości, dekoder na 74123 i 7474.
...
Oto schemat. Trochę wyjaśnień. Interfejs zrobiłem z tego, co miałem w szufladach. Więc jeśli ktoś chciałby takie coś zbudować to niech się za bardzo nie sugeruje doborem elementów. Kondensator oznaczony ? ma prawdopodobnie 330 pF. Diody Ge rosyjskie z serii D2xx, Si dowolne małe krzemowe. Wzmacniacz SFC2741 (μA741), tranzystory nieopisane dowolne NPN małej mocy.
ps1) Dodam że miałem na szybko sklecić ten interface i sprawdzić jego działanie z T2600, jednak przyznaję że do dziś nie znalazłem na to czasu :(
patrzę na datę posta od marekk i nie wierzę, 2018 ?!? mi to się wydawało że tan schemat marekk wrzucił może maksymalnie rok temu, ale że 4 lata?!? Kiedy to minęło?!? Naprawdę nie wiem.
ps2) tutaj Pet/BB wspomina jak wyglądał interfejs dla Turbo 2600 firmy SZOK.
ps3) to jeszcze dorzucę w tym poście link do schematu który udostępnił marekk (tak aby wszystko było już w jednym miejscu z odpowiednim tematem), ponieważ jest to link do obrazka załączonego do posta kolegi marekk, to widać go będzie dopiero po zalogowaniu się na forum: