Cześć,
Czy komuś ta sztuka się udała?
Próbuję delikatnie na różne sposoby, żeby nie uszkodzić sprzętu, ale wygląda na to, że złożenie szafki z Ikea, przy tym to pikuś :)
Pozdr. Javalonde
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » Zakładanie klapki do XC12
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Cześć,
Czy komuś ta sztuka się udała?
Próbuję delikatnie na różne sposoby, żeby nie uszkodzić sprzętu, ale wygląda na to, że złożenie szafki z Ikea, przy tym to pikuś :)
Pozdr. Javalonde
Trzeba trochę siły użyć. Dlatego z jednej strony masz wyprofilowany, ścięty po skosie element.
Najbezpieczniej zakładać na rozkręconym magnetofonie.
@Thomy, bzdura. Jest stabilniejszy skręcony, klapka wchodzi niezależnie, i tak nie masz dostępu od środka.
Ale on to robi pewnie pierwszy raz, a nie 50 ja ty ;).
Rozebrać popatrzeć co gdzie i dlaczego nie zaszkodzi, jak ktoś nie ma wprawy.
Pamiętam w epoce pierwsze co się robiło po kupnie magnetu to klapka won hehe.
No właśnie, 1 raz :) Rozebrałem i próbuję. Jeszcze nie ma sukcesu, ale myślę, że jestem blisko :) Te cośki od dołu trą i ciężko chodzi całość. Przy okazji dowiedziałem się, że magnetofon ma Turbo zamontowane w Jaworznie :)
Póki co po założeniu, klapka chodzi ciężko, widać miejsce, gdzie uciska.
Widać, że coś nie wskoczyło na swoje miejsce. Może dlatego, że to Klapką z innego magnetu?
Javalonde mogę dosłać CI obudowę z tej klapki
https://ibb.co/ZhLD2jn
https://ibb.co/SBNTLVb
Wady, trochę sfatygowana, sticker do przeklejki ze starej obudowy. Mogę wysłać, jak Ci spasuje to OK, jak nie to nie wiem :)
Dzięki Santyago, jeszcze jutro trochę popróbuję i dam znać.
A tył jest dobrze założony? Bo wygląda, jakby się wybrzuszył na sprężynie. Sprężynki nie podgiąłeś (o ile pamiętam jest tam taka blaszka z tyłu)?
To ja rozwiążę zagadkę, są przynajmniej dwa rodzaje obudowy i klapki nie są zamienne
Ten niżej to podróbka jest? Serio pytam - logo nie od Atari, różna wielkość fontu na znaczku XC12...
joo faktycznie dziwna/śmieszna ta 'vlepka'. takiej jeszcze nie widziałem, faktycznie jakby ktoś wydziergał.
a co do samych obudów i ilości plastiku, to takie 'oszczędne' materiałowo kojarzę z xca12 i ca12. w nich faktycznie szybko potrafi zetrzeć się plastik na którym opiera się klapka, zwłaszcza z prawej strony gdzie jest krótki na okolo 5mm.
Ogólnie klapka do Santiago pasuje do tego na dole a nie pasuje do tego na górze, czekam na fotki od niego, aby porównać.
Oba były w oryginalnych kartonikach, ale czy to kartoniki od nich to inna sprawa :-)
ale czy to kartoniki od nich to inna sprawa :-)
Jeśli miały plomby - wystarczy sprawdzić numery seryjne. Poproszę jeszcze foto naklejek producenta z dołu - czysta ciekawość, bo zaiste ten drugi wygląda na imitację. Aż dziw bierze...
Ten niżej to podróbka jest?
Wydaje mi się, że też mam kilka takich. XC12 to w ogóle jest produkt LDW, który został zaadaptowany z Phonemarka, albo w ogóle jakiegoś generycznego magnetu. Prawdopodobnie w pewnym momencie jakość tak zeszła na psy, że i logo skiepszczono ;)
Prawdopodobnie w pewnym momencie jakość tak zeszła na psy, że i logo skiepszczono
Jakość to poleciała w CA12 na łeb, na szyję. Mimo wszystko wygląda to na kiepską podróbkę, ale prawdy pewnie nigdy nie poznamy ;)
Fotki, z ciekawostek, to ten co Sikor uważa za podróbkę ma pozostałości plomby Atari :)
Po lewej pierwszy, po prawej drugi z wcześniejszych zdjęć:
Hmm, ciekawe...
1. W prawym nie ma dolnego ekranu, a wygląda na nówkę
2. Wyraźnie inne fonty na pudełkach...
3. Na uważanym przeze mnie za podróbkę (prawy, jak wywnioskowałem z opisu) - brak napisu "Power without the price" na jednej ze stron pudełka
4. Wydaje mi się różna wielkość nadruku magnetofonu, ale tu mogę się mylić
Zaiste, ciekawe... Tym bardziej, że naklejki w obu przypadkach sugerują Taiwan.
Na drugim (prawym) pudelku brak czarnego napisu "Power Without the Price"na białym tle.
Pamiętam że patrzyłem i jak widać nie doczytałem :)
No tak to jest chyba jedyna różnica w pudełkach.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » Zakładanie klapki do XC12
Wygenerowano w 0.033 sekund, wykonano 54 zapytań