BartoszP napisał/a:Tak to jest gdy się walczy z inteligencją zamiast inteligencją.
Na razie walczy się głównie z ćwierćinteligencją.
Nic dodać nic ująć :)
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Tydzień na oddanie głosu w FUJICUP! Głosowanie potrwa tylko do 22 lutego 2025...
TURGEN 9.3.1 Najnowsza wersja oprogramowania TURGEN wprowadza kilka istotnych ulepszeń.
FujiCup 2024 - głosowanie Wystartowało głosowanie w tegorocznej edycji konkursu FujiCup.
IX. Basque Tournament of Atari 2600 31 stycznia Euskal Retro Association zorganizowało IX. Baskijski Turniej Atari 2600.
Rogul 1.0f Poprawki i nowe funkcje
atari.area forum » Bałagan » Kiepska sytuacja w kraju a będzie gorzej.
Strony Poprzednia 1 … 372 373 374 375 376 … 400 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
BartoszP napisał/a:Tak to jest gdy się walczy z inteligencją zamiast inteligencją.
Na razie walczy się głównie z ćwierćinteligencją.
https://www.sejm.gov.pl/sejm8.nsf/komun … A30032E5E2
Podkreślę kluczowe: "Ustawa przewiduje, że zasadniczo nabywcami nieruchomości rolnych będą mogli być tylko rolnicy indywidualni. Wyjątkiem jest m.in. nabywanie ziemi przez osoby bliskie sprzedającemu, jednostki samorządu terytorialnego, Skarb Państwa oraz kościoły i związki wyznaniowe. W przypadku innych podmiotów sprzedaż ziemi będzie musiała zostać potwierdzona zgodą prezesa Agencji Nieruchomości Rolnych. Nabycie nieruchomości będzie trwale połączone z wymogiem osobistego prowadzenia gospodarstwa rolnego oraz zakazem zbywania i wydzierżawiania zakupionej ziemi przez 10 lat. Tylko w przypadkach losowych zgodę na sprzedaż ziemi przed upływem tego terminu będzie mógł wydać sąd."
Zmiana ustawy z 2019 poluźniła te restrykcje.
Tu masz komentarz NIK w tej sprawie: https://www.nik.gov.pl/aktualnosci/ostr … zlosc.html
Jeden okres ochronny zastapiono okresem drugim mniej restrykcyjnym ( zależnie od punktu widzenia) ale całkowitego bana nadal tam nie widzę.
Hahaha friendly fire
https://twitter.com/PrezesObywatel/stat … 2583450626
https://wiadomosci.wp.pl/otyli-lepiej-z … 689976640a
ktoś musi tam sie smiac do rozpuku piszac te artykuł :)
Problem w tym, że ktoś w to uwierzy i zacznie się obżerać, wykupując jedzenie ze sklepów tym naprawdę potrzebującym…
Ale se tego coświra wymyślili. Atakuje biednych i chudych, zabija ich, a grubych, czyli bogatych nie.
BartoszP napisał/a:Czarnkowi "klepneli glejt" na pranie mózgów w szkołach i sankcje wobec niepokornych nauczycieli.
"Pranie mózgów", czyli faszystowskie wmawianie uczniom, że istnieją tylko dwie, niezmienne płcie a rodzina składa się z ojca, matki i dzieci. I rzucanie kłód pod nogi dobroczyńcom ludzkości w osobach aktywistów organizacji pozarządowych, wchodzących do szkół z kagankiem oświaty i jedynie słuszną, naukowo potwierdzoną Правдą o istnieniu kilkudziesięciu płynnych płci, które można sobie dowolnie wybierać (najlepiej nie informując o tym ciemnych i zacofanych rodziców, którzy tego nie zrozumieją) a środki farmakologiczne wspomagające ten wolny wybór zamówić na zaprzyjaźnionych stronach w necie.
No, to faktycznie terror i horror. Tak to my komunizmu nie zbudujemy i "wasze dzieci nie będą takie jak my".
Coż ... to może i tak .. na razie polecam niewinnego "ciumka" dla twoich dzieci czy wnuków.
https://krytykapolityczna.pl/felietony/ … a-tylawy/#
https://nauka.trojmiasto.pl/Prokuratura … 64234.html
Bo piszesz o jakiejś rzekomej ustawie z 2016 roku dotyczącej niby obrotem ziemią co mnie osobiście nie dotyczy. A ziemie nadal mogę kupić tylko po co ?
Jeden okres ochronny zastapiono okresem drugim mniej restrykcyjnym ( zależnie od punktu widzenia) ale całkowitego bana nadal tam nie widzę.
Bzdury piszesz, że zacytuję twoje słowa.
I dotyczy Ciebie ta ustawa, i nie zmienia tylko terminów ale wprowadza istotne ograniczenia w obrocie ziemia rolną, i wprowadza prawo pierwokupu Państwa w tym obrocie ... ale to trzeba tylko chcieć przejrzeć dalej niż poza podsumowanie.
A po co kupować ziemie ... skoro sugerujesz hodowle czegoś, to trzeba mieć gdzie to hodować. Chyba, ze juz też próbujesz wyłgać się z tej sugestii. Zapomniałbym ... musisz jeszcze mieszkać 5 lat w miejscowości gdzie chcesz kupić ziemię i mieć uprawnienia rolnicze ... to też jest w tej ustawie. Przepraszam "rzekomej ustawie", która bardziej jednak dotyka nierolników niż rolników.
Simius napisał/a:Na razie walczy się głównie z ćwierćinteligencją.
Zgodnie z prawem Kopernika-Greshama gorsze wcześniej czy później wyprze lepsze ... niestety.
Bzdury piszesz, że zacytuję twoje słowa.
I dotyczy Ciebie ta ustawa, i nie zmienia tylko terminów ale wprowadza istotne ograniczenia w obrocie ziemia rolną, i wprowadza prawo pierwokupu Państwa w tym obrocie ... ale to trzeba tylko chcieć przejrzeć dalej niż poza podsumowanie.
A po co kupować ziemie ... skoro sugerujesz hodowle czegoś, to trzeba mieć gdzie to hodować. Chyba, ze juz też próbujesz wyłgać się z tej sugestii. Zapomniałbym ... musisz jeszcze mieszkać 5 lat w miejscowości gdzie chcesz kupić ziemię i mieć uprawnienia rolnicze ... to też jest w tej ustawie. Przepraszam "rzekomej ustawie", która bardziej jednak dotyka nierolników niż rolników.
Akurat Ty jesteś tu mistrzem w pisaniu głupot.
1 Nie jestem rolnikiem i przepisy w tej kwestii są mi kompletnie obojętne.
2. Nie potrafisz czytać ze zrozumieniem - ustawa ma obowiązywać przez 10 lat i jedyny problem dla pragnących nabyć ziemie to trochę papierków do zgromadzenia - czyli unijny standard.
3. Po co miałby kupować grunty rolne ktoś kto nie jest rolnikiem - w celu spekulacji? Powtórka z mieszkaniowej patologii.
4. Jak pisałem wcześniej przez gamoni z PO muszę hodowle ( a właściwie jej większą część) trzymać w Niemczech. Więc rozważania na temat zakupu ziemi na dodatek rolnej w moim wypadku mają taki sam sens jak dywagacje na te3mat lotów na Marsa i narzekanie na wysokie ceny biletów.
5 Istnieje opcja że chcesz zostać rolnikiem w takim razie życzę powodzenia.
I teraz, jeśli jest jakiś sensowny prikaz - czyli nosić namordniki w przestrzeniach zamkniętych to osoba NIE NOSZĄCA narusza przykładowo moje prawa do wolności, bo może ja nie koniecznie chciałbym przez to wszystko przechodzić i wkurwia mnie np. że taki ktoś znajduje się w moim otoczeniu.
Powinno się pałować tylko tych co tego nie rozumieją. No i nie szmatki i nie chirurgiczne tylko min FFP3, to by miało jakiś sens. U mnie we firmie, to jak przychodzi bezmaskowiec, to stoi w deszczu przed firmą
jest kraj gdzie tez tak mysla...
https://www.youtube.com/watch?v=xtc-y-ybOSo
poszli protestować w maseczkach? serio?
są takie kule dla chomików - po jednej dla każdego z tego protestu
Hehe, znajomy to ładnie napisał.
"Slaves asking for their freedom while simultaneously volunteering to be slaves"
<ciach>1 Nie jestem rolnikiem i przepisy w tej kwestii są mi kompletnie obojętne.
2. Nie potrafisz czytać ze zrozumieniem - ustawa ma obowiązywać przez 10 lat i jedyny problem dla pragnących nabyć ziemie to trochę papierków do zgromadzenia - czyli unijny standard.
3. Po co miałby kupować grunty rolne ktoś kto nie jest rolnikiem - w celu spekulacji? Powtórka z mieszkaniowej patologii.<ciach>
Nie trzeba być rolnikiem żeby chcieć kupić ziemię 'rolną'. Jest mnóstwo tak zakwalifikowanych nieruchomości które z rolnictwem wiele nie mają, i spokojnie mieszczuch może tam zamieszkać. Znam akurat taki przypadek z pierwszej ręki - sprzedawane było gospodarstwo agroturystyczne (tak naprawdę to pensjonat, z rolnictwa to tam było kilka kóz) - akcja szukania kupca zaczęła się trochę przed wprowadzeniem tychże przepisów. Po ich wprowadzeniu, wartość nieruchomości nagle spadła o połowę.
macko76 napisał/a:<ciach>1 Nie jestem rolnikiem i przepisy w tej kwestii są mi kompletnie obojętne.
3. Po co miałby kupować grunty rolne ktoś kto nie jest rolnikiem - w celu spekulacji? Powtórka z mieszkaniowej patologii.<ciach>Nie trzeba być rolnikiem żeby chcieć kupić ziemię 'rolną'. Jest mnóstwo tak zakwalifikowanych nieruchomości które z rolnictwem wiele nie mają, i spokojnie mieszczuch może tam zamieszkać. Znam akurat taki przypadek z pierwszej ręki - sprzedawane było gospodarstwo agroturystyczne (tak naprawdę to pensjonat, z rolnictwa to tam było kilka kóz) - akcja szukania kupca zaczęła się trochę przed wprowadzeniem tychże przepisów. Po ich wprowadzeniu, wartość nieruchomości nagle spadła o połowę.
Agroturystyka to osobny temat a jeśli komuś wygodniej posiadać działalność zakwalifikowaną jako rolniczą to w zasadzie jego problem i jak wcześniej pisałem nie obchodzi mnie to. Jak się kombinuje naginając działalność pod przepisy to niestety po ich zmianie zostaje się na lodzie. Po prostu Bartek "wyskoczył" z rolnictwem.
Moja działalność pod rolnictwo nie podlega i jakbym się nie starał pod rolnictwo podlegać zgodnie z istniejącym prawodawstwem nie może. Owszem byłoby to dla mnie wygodne ale:
1 Dalszy rozwój działalności na terenie Polski jest niemożliwy.
2 Hodowla bezkręgowców nie podlega pod działalność rolniczą.
3 W celu podciągnięcia hodowli pod działalność rolniczą musiałbym zająć się uprawą ziemi w celu produkcji paszy dla zwierząt. Co było0by stratą czasu, środków itd.
A wracając do tematu to nie tylko u nas pojawiają się dziwne przepisy:
https://www.youtube.com/watch?v=AZpC4vyLRog
Tam dopiero "przywalili z grubej rury"
Jeszcze nie przeczytałem ale brzmi ciekawie ;)
https://www3.weforum.org/docs/WEF_Advan … y_2022.pdf
no nie, chyba się nie rozumiemy. Przy aktualnej sytuacji ogólnej nie widzę powodów do robienia jakiś szczególnych sensacji. Jeśli wydaje ci się że siedzę w jakiejś klatce to popatrz po fotach z ostatnich spotkań / zlotów, bo bywam tam od dłuższego czasu znacznie częściej niż ty. I to o zgrozo bez maseczki :D
W ten weekend następna u mnie biba, zaprosił bym ale miejsca już nie ma :)
Sensacja - to kręcą media. Od 2020 roku. A czemu chodzisz bez maseczki? Skoro jesteś takim zwolennikiem nękania ludzi bez masek to sam powinieneś nosić przykładnie i przynajmniej dwie naraz (jedną za innych, dla maksymalnego bezpieczeństwa). Chyba że stosujesz zasadę: "Ja nie muszę, bo jestem tym lepszym tylko od zwracania uwag a reszta to bydło więc mają nosić".
To tak jak ten ochroniarz co nosi na szyi a każdemu myślącemu człowiekowi bez szmatki na twarzy musi zwrócić uwagę, bo to jego powołanie. To samo robi milicja, urzędasy. Śmichu chichu, kawusie, bez maseczek a jak przyjdzie klient/petent (czyli powszechny motłoch/bydło) to trzeba taką osobę upokorzyć, sponiewierać, wyrzucić za drzwi. Fajnie gdy taka osoba wezwie milicję a ona stwierdza, że urzędas musi ją obsłużyć.
Wcale mnie nie dziwi jeśli XXL nie bywa na zlotach skoro coraz częściej w regulaminie imprez wywodzących się z podziemi pojawia się zapis o szczepionkach czy kontroli testów.
Coż ... to może i tak .. na razie polecam niewinnego "ciumka" dla twoich dzieci czy wnuków.
https://krytykapolityczna.pl/felietony/ … a-tylawy/#
Możesz wyjaśnić, co ma do rzeczy sprawa jakiegoś księdza z Tylawy? Ja rozumiem, że tzw. "liberalna lewica" w ramach nieuczciwej walki z konkurencją, garnkowi przymawia. Rozumiem też, że próbujesz się w tę walke jakoś na swój sposób, nie wiem, co sobie po tym obiecując, wpisywać, ale robisz to nieprofesjonalnie - zbyt jawnie i bezpośrednio, a przez to kompletnie nieskutecznie. Co mnie, z drugiej strony, wcale nie martwi.
A wracając do tematu to nie tylko u nas pojawiają się dziwne przepisy:
https://www.youtube.com/watch?v=AZpC4vyLRog
Tam dopiero "przywalili z grubej rury"
Oj tam, oj tam. Chcą uznać Reptilian za gatunek szkodliwy i ograniczyć im możliwość podróżowania po Stanach.
Drzewo wolności zostało juz w Kanadzie podlane krwią patriotów.
https://twitter.com/tak_tak_nie_nie/sta … 6633978883
Teraz potrzebuje już tylko krwi tyranów. (©Thomas Jefferson)
Strony Poprzednia 1 … 372 373 374 375 376 … 400 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Bałagan » Kiepska sytuacja w kraju a będzie gorzej.
Wygenerowano w 0.157 sekund, wykonano 11 zapytań