http://www.mixinc.net/atari/properties.htm#top
dla mnie wypas :)
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Tydzień na oddanie głosu w FUJICUP! Głosowanie potrwa tylko do 22 lutego 2025...
TURGEN 9.3.1 Najnowsza wersja oprogramowania TURGEN wprowadza kilka istotnych ulepszeń.
FujiCup 2024 - głosowanie Wystartowało głosowanie w tegorocznej edycji konkursu FujiCup.
IX. Basque Tournament of Atari 2600 31 stycznia Euskal Retro Association zorganizowało IX. Baskijski Turniej Atari 2600.
Rogul 1.0f Poprawki i nowe funkcje
atari.area forum » Miejsca w sieci » Zajefajne :)
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
http://www.mixinc.net/atari/properties.htm#top
dla mnie wypas :)
najs
Niezle
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
hehe fajne. Jak cos takiego zrobić ? Pytam z ciekawości?
Na atari, czy na pc? :D
proste - bierzeż np. MS Paint'a robisz Screen shoot'a - klawiszem PRINT SCREEN w Paint'cie robisz Wklej (Ctrl+V) pobierasz próbkę koloru z tła, zamalowujesz oryginalny tekst i piszesz własny jakąś czcionką - taką jak masz ustawione we właściwościach Pulpitu - zreguły jakichś Arial. i gotowe - obrazek (logo atari) dopasowujesz do wielkości "monitora" i nakłóadasz. - gotowe :lol: :lol:
W windzie nie ma problemu czegoś takiego zrobić, fotoszrot nie jest potrzebny :) Własne loga czasem wstawiają firmy instalujące windę OEM na przykład.
POszukajcie gdzieś tu: http://windows.online.pl/
Gdzieś był dokłądny tutor, ale nie pamiętam gdzie. Bodaj tekst umieszcza się w pliku oem.inf, a logosa chyba oem.bmp, czy jakoś tak.
LOL
Jurgi ma rację. Logo i dane o licencji można ustawić w rejestrze, każdy WinTweaker to potrafi, ale wersję systemu, zegar i ilość pamięci raczej fotchłop lub inny pain.
ofszem! :lol: tyle, że logo OEM jest wyświetlane "pod monitorem", a nie że logo to sam monitor!!! L:izard ma rację - ilość ramu/cpu/system operacyjny - tylko paint albo inny fotoszrot :lol:
No tak, tak często z tego korzytam, że aż zapomniałem, że obrazek jest pod monitorem. ;)
:lol: :lol: :lol: 8O :mrgreen:
Sorki, ale logo w monitorku też można zmienić, bo o tym czytałem. Tak samo jako logo na przycisku start (Grzybson ma tam logo i napis Atari!) i inne rzeczy.
Wersja system operacyjnego, procesor i inne takie tkwią gdzieś w rejestrze, podejrzewam, że też da się zmienić (choć nie wiem, czy to jeszcze bezpieczne?).
Nie wiem co zapisane jest w rejestrze, ale procesor i pamięć chyba nie. U mnie przy wyświetlaniu włąściwości systemu pojawia się całe okienko, a dopiero po dłuższej chwili namysłu procezsor, zegar i pamięć. Wygląda to tak, jakby testował za każdym razem ( :?: ).
Wersja systemu na pewno jest zapisana w rejestrze, ale nie wiem czy w postaci takiej jak jest pokazywana na ekranie. Może jest to kod wersji?
... żebym ja mial takie problemy.
wersja systemu napewno nie jest w rejestrze - a jeśli tak, to przy każdym uruchomieniu kompa jest pobierane z jakiegoś pliku *.DLL - tak ja numer wersji ServicePack'a... Kiedyś chciałem sobioe to pozmieniać...
pamięć i procek niestety testowane każdorazowo.
A jesli jest to zwykle okno dialogowe zrobione dla jajca :?
8O 8O 8O :lol: W ten sposób niepomyślałem :lol: :lol: :lol:
anyway - me likes!
Musi istnieć jakaś baza danych z nazwami procesorów, bo z chipu raczej tylko kod można odczytać. Pytanie: gdzie. W rejestrze na pewno to widziałem, ale czy stamtąd czytam czy tam zapisuje to nie wiem. Tak czy owak możliwość istnieje. Gorzej byłoby z pamięcią.
Wersję systemu chyba wyświetla/testuje winver - przynajmniej w 98. Jest to jakaś możliwość?
Mogę się z Tobą podzielić. :twisted:
Współczesne procesory mają pewnie zapisane w sobue czym są. :) Takie informacje można zapewne wyciągnąć jakimś rozkazem lub grupą rozkazów. Ustalenie szybkości zegara odbywa się poprzez odpytanie chipseta o szybkość FSB i wielkość mnożnika. Sprawdzenie ilości pamięci tak samo. To są tylko przypuszczenia, bo aż tak się nie zagłębiałem. Nie sądzę, by sprawdzanie procesora polegało na testowaniu jakie rozkazy się wykonują, a jakie są nielegalne. Chociaż i to nie jest wykluczone, bo nie wszystkie modele CPU, na których może ruszyć Windows mają takie ficzery.
Widzę, że charakter forum z Atari 8-bit zmienił się na Windows logo and system properties in About box... :mrgreen:
Nie miałem na myśli testowania rozkazów? Po prostu o ile wiem (czytałem, a co) CPU się identyfikuje, ale nie przecież nazwą w ascii, tylko właśnie jakimś kodem (nowsze mają też nr seryjny). Więc musi być jakaś baza pozwalająca przypisać id procka do producenta i nazwy.
A jak znam panów z MS to wpakowali to pewnie do rejestru...
Cóż, większość atarowców to teraz grzybiarze, no nie?
Dely: infojame ci tu robiom :D konkretnie. no .....
ps.
Nie miałem na myśli testowania rozkazów? Po prostu o ile wiem (czytałem, a co) CPU się identyfikuje, ale nie przecież nazwą w ascii
Nazwa w ASCII tez. String Vendor_ID dostepny w kazdym procesorze bodajrze powyzej 286. Poczytaj rowniez o opkodzie CPUID i takie tam .... :)
ps2. windowsa nie uzywam. peceta owszem, na rowni z atari, macintoshem oraz alpha digital workstation oraz sun sparcstation) :D
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Miejsca w sieci » Zajefajne :)
Wygenerowano w 0.021 sekund, wykonano 68 zapytań