1 Ostatnio edytowany przez ramik (2022-02-06 09:12:17)

Kupiłem Ca-2001 prawie nówke przynajmniej tak wygląda ;). Nawet oryginalny klej był na śrubce płyty niestety,  oprócz peknietego jarzma docisku glowicy ktory juz wymieniłem, pekniety (na oczku) jest  również metalowy pasek przesuwu głowicy. Czy ta część jest w ogole do dostania? Druga sprawa brakuje też blaszki która trzyma ten pasek z jednej strony ;(.
Nawet jak gdzieś znajde cos takiego to pozniej kalibracja glowicy itp. jest konieczna ?

Post's attachments

IMG_20220206_090915_edit_12491368248614.jpg 1.36 mb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

IMG_20220206_090957.jpg 873.61 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.

2

Części do pozyskania tylko z innego napędu z tego typu stacji.
Może szukaj napędów z takim samym rozwiązaniem przesuwu głowicy, np. w commodorowskich też były takie, albo https://www.retropcstore.com/product/fd … rvo-motor/ .
Jak nie ruszysz śrub mocujących silnik krokowy do ramy (o ile już nie były ruszane) to jest spora szansa, że nie trzeba będzie nic kalibrować.
Dodam, że ustawiałem to kiedyś w Indusie GT i tam naprawdę ułamki milimetra przesunięcia mają znaczenie.
Były do tego celu specjalnie nagrywane dyskietki, do użycia z oscyloskopem, ale teraz praktycznie nie do zdobycia.
Powodzenia.

3 Ostatnio edytowany przez ramik (2022-02-06 21:40:08)

Ok dziekuje, wiec łatwo nie bedzie ;(. Nic raczej nie było ruszane bo jescze oryginalny klej na śrubce mocującej płyte był. No nic szukam.Jeszcze tak myslalem, zeby to jakoś dolutowac te kawalek oczka??