http://www.mixinc.net/atari/properties.htm#top
dla mnie wypas :)
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
atari.area forum » Miejsca w sieci » Zajefajne :)
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
http://www.mixinc.net/atari/properties.htm#top
dla mnie wypas :)
najs
Niezle
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
hehe fajne. Jak cos takiego zrobić ? Pytam z ciekawości?
Na atari, czy na pc? :D
proste - bierzeż np. MS Paint'a robisz Screen shoot'a - klawiszem PRINT SCREEN w Paint'cie robisz Wklej (Ctrl+V) pobierasz próbkę koloru z tła, zamalowujesz oryginalny tekst i piszesz własny jakąś czcionką - taką jak masz ustawione we właściwościach Pulpitu - zreguły jakichś Arial. i gotowe - obrazek (logo atari) dopasowujesz do wielkości "monitora" i nakłóadasz. - gotowe :lol: :lol:
W windzie nie ma problemu czegoś takiego zrobić, fotoszrot nie jest potrzebny :) Własne loga czasem wstawiają firmy instalujące windę OEM na przykład.
POszukajcie gdzieś tu: http://windows.online.pl/
Gdzieś był dokłądny tutor, ale nie pamiętam gdzie. Bodaj tekst umieszcza się w pliku oem.inf, a logosa chyba oem.bmp, czy jakoś tak.
LOL
Jurgi ma rację. Logo i dane o licencji można ustawić w rejestrze, każdy WinTweaker to potrafi, ale wersję systemu, zegar i ilość pamięci raczej fotchłop lub inny pain.
ofszem! :lol: tyle, że logo OEM jest wyświetlane "pod monitorem", a nie że logo to sam monitor!!! L:izard ma rację - ilość ramu/cpu/system operacyjny - tylko paint albo inny fotoszrot :lol:
No tak, tak często z tego korzytam, że aż zapomniałem, że obrazek jest pod monitorem. ;)
:lol: :lol: :lol: 8O :mrgreen:
Sorki, ale logo w monitorku też można zmienić, bo o tym czytałem. Tak samo jako logo na przycisku start (Grzybson ma tam logo i napis Atari!) i inne rzeczy.
Wersja system operacyjnego, procesor i inne takie tkwią gdzieś w rejestrze, podejrzewam, że też da się zmienić (choć nie wiem, czy to jeszcze bezpieczne?).
Nie wiem co zapisane jest w rejestrze, ale procesor i pamięć chyba nie. U mnie przy wyświetlaniu włąściwości systemu pojawia się całe okienko, a dopiero po dłuższej chwili namysłu procezsor, zegar i pamięć. Wygląda to tak, jakby testował za każdym razem ( :?: ).
Wersja systemu na pewno jest zapisana w rejestrze, ale nie wiem czy w postaci takiej jak jest pokazywana na ekranie. Może jest to kod wersji?
... żebym ja mial takie problemy.
wersja systemu napewno nie jest w rejestrze - a jeśli tak, to przy każdym uruchomieniu kompa jest pobierane z jakiegoś pliku *.DLL - tak ja numer wersji ServicePack'a... Kiedyś chciałem sobioe to pozmieniać...
pamięć i procek niestety testowane każdorazowo.
A jesli jest to zwykle okno dialogowe zrobione dla jajca :?
8O 8O 8O :lol: W ten sposób niepomyślałem :lol: :lol: :lol:
anyway - me likes!
Musi istnieć jakaś baza danych z nazwami procesorów, bo z chipu raczej tylko kod można odczytać. Pytanie: gdzie. W rejestrze na pewno to widziałem, ale czy stamtąd czytam czy tam zapisuje to nie wiem. Tak czy owak możliwość istnieje. Gorzej byłoby z pamięcią.
Wersję systemu chyba wyświetla/testuje winver - przynajmniej w 98. Jest to jakaś możliwość?
Mogę się z Tobą podzielić. :twisted:
Współczesne procesory mają pewnie zapisane w sobue czym są. :) Takie informacje można zapewne wyciągnąć jakimś rozkazem lub grupą rozkazów. Ustalenie szybkości zegara odbywa się poprzez odpytanie chipseta o szybkość FSB i wielkość mnożnika. Sprawdzenie ilości pamięci tak samo. To są tylko przypuszczenia, bo aż tak się nie zagłębiałem. Nie sądzę, by sprawdzanie procesora polegało na testowaniu jakie rozkazy się wykonują, a jakie są nielegalne. Chociaż i to nie jest wykluczone, bo nie wszystkie modele CPU, na których może ruszyć Windows mają takie ficzery.
Widzę, że charakter forum z Atari 8-bit zmienił się na Windows logo and system properties in About box... :mrgreen:
Nie miałem na myśli testowania rozkazów? Po prostu o ile wiem (czytałem, a co) CPU się identyfikuje, ale nie przecież nazwą w ascii, tylko właśnie jakimś kodem (nowsze mają też nr seryjny). Więc musi być jakaś baza pozwalająca przypisać id procka do producenta i nazwy.
A jak znam panów z MS to wpakowali to pewnie do rejestru...
Cóż, większość atarowców to teraz grzybiarze, no nie?
Dely: infojame ci tu robiom :D konkretnie. no .....
ps.
Nie miałem na myśli testowania rozkazów? Po prostu o ile wiem (czytałem, a co) CPU się identyfikuje, ale nie przecież nazwą w ascii
Nazwa w ASCII tez. String Vendor_ID dostepny w kazdym procesorze bodajrze powyzej 286. Poczytaj rowniez o opkodzie CPUID i takie tam .... :)
ps2. windowsa nie uzywam. peceta owszem, na rowni z atari, macintoshem oraz alpha digital workstation oraz sun sparcstation) :D
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Miejsca w sieci » Zajefajne :)
Wygenerowano w 0.031 sekund, wykonano 51 zapytań