Zanim kupię na A-coś-tam-o, wolę zapytać wśród swoich.
Kupię TOS 2.06 EN (UK albo US) oraz 2 moduły pamięci SIMM po 1 MB. Mam oryginalne 2 moduły po 1 MB i chcę rozszerzyć pamięć do 4 MB. W rozliczeniu mogę oddać TOS 2.06 DE.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
atari.area forum » Kupię / Sprzedam / Zamienię Atari » [K] TOS 2.06 EN, 2 x 1MB SIMM do Atari Megi STE
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Zanim kupię na A-coś-tam-o, wolę zapytać wśród swoich.
Kupię TOS 2.06 EN (UK albo US) oraz 2 moduły pamięci SIMM po 1 MB. Mam oryginalne 2 moduły po 1 MB i chcę rozszerzyć pamięć do 4 MB. W rozliczeniu mogę oddać TOS 2.06 DE.
Dzięki. Założyłem ten wątek w trakcie pisania maila do Ciebie w innej sprawie. Potrzebuję wersję angielskojęzyczną, bo na niemiecką patrzeć nie mogę. ;)
Potrzebuję wersję angielskojęzyczną, bo na niemiecką patrzeć nie mogę.
Przypuszczam, że Artic-wroc proponuje polską. Zainwestuj Waść w Dual-TOS przy okazji, do niektórych gier się przydaje...
@Lizard
Jakby coś, to mam Dual Tos'a do Megi,.
1.62 i 2.06 Obydwa UK
I mam simy 2 x 1 MB
I do Megi mam jeszcze koprocesor i gala do niego.
I jak bym dobrze poszukał to mam też gala do uruchomienia w Medze stacji HD 1,44Mb. :)
@Atari User,
do Mega STE GAL do HDD 1.44MB ?, to dziwne,
MSTE byly z reguly montowane ze stacja dyskietek 1.44, ewentualnei trzeba byly na zworce zmienić. To pierwsze wersje TTetki mialy montowane stacje dyskietek 720KB, ale i tak zmienialo sie to na DIP switchu.
@Kroll
Na początku w megach były stacje 720kb i miały układ Pal C301901-001
Żeby zastosować stację HD każda od PC, ale oryginalne z pasującym panelem były Epson 340
Trzeba wymienić tego Pal'a na wersję Pal C301901-002 i jeszcze trzeba było od spodu zrobić zworkę przewodem chyba ten GAl z Prockiem ((ale nie zawsze)
A DIP Switch to trzeba przestawić swoją drogą
Zamiast tego Pala, programuje się Gala odpowiednim wsadem dostępny w necie.
/
Tu chyba jest coś o tym.
https://blog.troed.se/2016/07/14/mega-s … -upgrades/
@Atari-User, czyli w Megach STe bylo podobnie, jak w TT, tam o tym wiedzialem ze pierwsze mialy stacje 720,
o tym z MSTE tez to nie wiedzialem, dzieki za sprostowanie aczkolwiek nigdy nie spotkalem sie z plyta TT czy MSTe aby mialy dyskietke DD :)
Po prostu nie zaglebialem tego tematu, wiem tylko co i jak trzeba bylo zrobic zeby miec FPU w MSTE.
I mam simy 2 x 1 MB
I do Megi mam jeszcze koprocesor i gala do niego.
Na pamięć reflektuję. Koprocesor niekoniecznie, chyba że dasz na niego dobrą cenę. :) Raczej nie ma przydatnego mi softu, które z niego korzysta.
1.62 i 2.06 Obydwa UK
Zastanawiałem się, czy starszy TOS da radę w Medze. Teoretycznie to STE, więc powinien działać. Ciekawe, czego nie obsługuje. Z pewnością takie rozwiązanie się przyda, ale zobaczę najpierw, co mi odpisze artik-wroc.
nigdy nie spotkalem sie z plyta TT czy MSTe aby mialy dyskietke DD :)
Jak zdążyłem już wyczytać pierwsza seria Mega STE wypuszczona była z napędami DD. Poźniej były montowane HD. Ja mam tę późniejszą. :)
wiem tylko co i jak trzeba bylo zrobic zeby miec FPU w MSTE.
Płyta MSTE zdaje się, że ma gniazdo koprocesora, więc jego montaż nie powinien sprawić problemu osobie na poziomie inteligentnego policjanta. Silny policjant też sobie poradzi, ale jemu nie będzie działać. ;)
Teoretycznie to STE, więc powinien działać. Ciekawe, czego nie obsługuje. Z pewnością takie rozwiązanie się przyda, ale zobaczę najpierw, co mi odpisze artik-wroc.
Może porównanie pomoże: http://atariki.krap.pl/index.php/TOS#Wersje
W 1.62 o ile pamiętam nie masz obsługi trybu 16Mhz (z automatu) i drobne popierdółki. No i chyba patcha trzeba założyć, jeśli TOS ma formatować dyskietki HD (ale tu mogę się mylić).
=========================================
EDYTKA:
A tu dokładniej: http://avtandil.narod.ru/tose.html - warto też looknąć (o dziwo) w wikipedię...
Przypuszczam, że Artic-wroc proponuje polską.
Jak ktoś chce UK, to ma UK, to nie moje Atari :)
ale zobaczę najpierw, co mi odpisze artik-wroc.
Mejl poszedł.
Na maila odpisałem. Dzięki za info o TOS-ie.
Zakupy udane. Dziękuję artik-wroc i Atari-Userowi.
Temat do zamknięcia.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Kupię / Sprzedam / Zamienię Atari » [K] TOS 2.06 EN, 2 x 1MB SIMM do Atari Megi STE
Wygenerowano w 0.027 sekund, wykonano 67 zapytań