Właśnie urodziła się pierwsza w miarę stabilna i funkcjonalna wersja nowego edytora do sprzętowych sprajtów Atari o nazwie SprEd. Edytor działa w przeglądarce internetowej. Testowałem na Chrome, Firefox i Edge. Jego interfejs jest inspirowany edytorem “Atari Player Editor” playsoftu, który napisany był we flashu i dziś kłopotliwe jest jego uruchomienie. Mój edytor wzbogaciłem też o kilka nowych funkcji i dodałem możliwość edycji w trybie “kwadratowego pixela”, której w APL mi brakowało.
Lista Aktualnych możliwości:
- edycja i animowanie trójkolorowych sprajtów (nałożonych)
- maksymalna wysokość sprajta 128
- maksymalna ilość klatek animacji 256
- podstawowe funkcje edycyjne: przesuwanie, odbicia H/V, skalowanie w pionie, kopiowanie, wklejanie
- palety PAL/NTSC
- możliwość wyboru proporcji pixela
- skróty klawiaturowe
- odczyt plików *.apl, *.spr
- export danych
SprEd potrafi eksportować dane dla wielu popularnych języków programowania i potrafi też zapisywać w natywnym formacie .spr. Odczytuje też pliki edytora playsoftu w formacie *.apl. Dołączam też kilka przykładowych plików grafik w formacie spr. Można je łatwo załadować przeciągając plik *.spr na okno edytora.
Lista skrótów klawiaturowych znajduje się pod przyciskiem Help - warto zaglądnąć.
Edytor znajduje się pod tym adresem: https://bocianu.gitlab.io/spred/
Zapraszam do wypróbowania. Wszelkie konstruktywne uwagi mile widziane.
Jeżeli masz pomysł na eksport do jeszcze jakiegoś użytecznego formatu - daj znać, chętnie dodam potrzebny szablon.