Podbiję. Czy ktoś tu używa HxC Slim z ST, Amigą lub PC, lub czymkolwiek?
Wczoraj poświęciłem sporo czasu na próbę uruchomienia tego w STE, A500 i PC. Formatowałem na czysto kilka różnych kart SD, wgrywałem różne gotowe pliki HXCSDFE.CFG i AUTOBOOT.HFE ze strony projektu, modyfikowałem też te pliki .CFG za pomocą HxCFloppyEmulator.exe na kilka sposobów, ostatecznie wgrałem firmware HXCFESlim_V2_1_2_40.upd... No i niby cały czas samo HxC daje chyba prawidłowe oznaki życia (dioda mruga, głośnik wydaje dźwięki przy uruchamianiu i zmianie obrazów przyciskiem), ale komunikacji z komputerem jakby brak, a przynajmniej pełnej, bo częściowa chyba jest. Np. A500 z KS 1.3 nie bootuje się - pokazuje się łapka z dyskietką, ale po zmianie obrazu w HxC (przez naciśnięcie przycisku - .cfg jest w trybie indexed i na SD są trzy obrazy dyskietek: Manager, Workbench 1.3 i Extras pod nazwami DSKA0000.HFE, DSKA0001.HFE, DSKA0002.HFE) Amiga jakby rozpoznaje zmianę dyskietki bo łapka znika na chwilę próbując znów bootować, ale za chwilę łapka znów się pojawia.
W A600 po podłączeniu jako stacja zewnętrzna i zabootowaniu z HD, zmiana obrazów przyciskiem nie powoduje pojawienia się ikony dyskietki z Workbenchu. Również po wejściu do Early Boot po wlączeniu A600 nie ma do wyboru DF1.
Po podłączeniu do PC (płyta pod Pentium III) BIOS rozpoznaje obecność czegoś na taśmie, bo nie wywala błędu "Floppy Disk fail". Po odłączeniu HxC błąd jest. W BIOsie mam też opcję Boot Up Floppy Seek i głośnik w HxC bzyczy w momencie szukania stacji. Niestety dalej już jest niedobrze - obraz dyskietki się nie bootuje, a w systemie zabootowamym z HDD ikona stacji jest, ale się nie otwiera.
Oczywiście przy każdej zmianie komputera ustawiam DIP-switche wg instrukcji, formatuję kartę SD i nagrywam odpowiedni .cfg i obrazy.
W ST nie działa również, ale opisałem dokładniej próby z Ami i PC bo tam jakby proces bootowania daje lepsze znaki co się dzieje.
Hilfe! Czy może ktoś podesłać sprawdzony zestaw plików: .cfg i obrazu managera, albo dowolnych innych działających obrazów i ustawienia dipswitchy, do ST, AMI lub PC?
<--
Kontakt przez "E-mail" gdyż albowiem moja skrzynka "PW" jest pełna i zaprawdę nie mam czego usunąć.
--== Kup Pan/i dyskietkę
http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=18887 ==--